Fiskalni savet: Činjenice, a ne paušalne izjave 1

Fiskalni savet Srbije saopštio je, reagujući na saopštenje Elektroprivrede Srbije (EPS), da čvrsto stoji iza svih svojih stavova i zaključaka iz najnovijeg izveštaja „koji nisu proizvod paušalnih ocena, već analize zvaničnih finansijskih izveštaja EPS za 2015. godini i za protekle godine“.

Elektroprivreda Srbije u saopštenju od 7. septembra 2016. godine iznela je stav da Fiskalni savet u izveštaju „Analiza tekućih fiskalnih kretanja i očekivano izvršenje budžeta u 2016. godini“ daje paušalne ocene o kretanju zarada u tom preduzeću, kao i da su zaključci do kojih je Fiskalni savet došao u analizi poslovanja EPS pogrešni.

Svi zaključci do kojih smo došli obrazloženi su detaljno u izveštaju koji je javno dostupan na sajtu Fiskalnog saveta.

U izveštaju Fiskalnog saveta može se jasno videti i to da je u analizi kretanja prosečnih zarada u javnim preduzećima uzeta u obzir i promena broja zaposlenih, što EPS u svom saopštenju, netačno, izdvaja kao propust Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju.

Napominjemo i to da ocenu Fiskalnog saveta da neto primanja zaposlenih u 2015. godinu nisu umanjena za 10 odsto, neposredno potvrđuje i sam EPS u zvaničnom izveštaju o poslovanju, gde je navedeno da je prosečna neto zarada u preduzeću prošle godine iznosila 79.979 dinara, a u 2014. godini 79.657 dinara.

U 2013. godini prosečna neto zarada u preduzeću iznosila je 79.274 dinara i to se takođe može videti u izveštaju o poslovanju EPS za 2014. godinu, navodi Fiskalni savet.

U svim drugim javnim preduzećima čije smo finansijske izveštaje analizirali, kao i u opštoj državi, neto primanja zaposlenih u 2015. godini bila su umanjena, kako je i predviđao Zakon o privremenom utvrđivanju osnovica zaobračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Fiskalni savet je otvoren za polemike o svim temama koje su od značaja za javne finansije Srbije.

Te diskusije, međutim, kao i stavovi koji se iznose o radu Fiskalnog saveta, moraju imati utemeljenje u činjenicama i tačnom prenošenju analiza Fiskalnog saveta, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari