Fiskalni savet: Povećanje plata i penzija najviše za 5 odsto 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Rast penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini ekonomski je opravdan, ali ne bi smeo da bude veći od pet odsto u proseku, naveo je Fiskalni savet u izveštaju o fiskalnim kretanjima u 2017. i o predlogu politike za 2018. godinu.

Kako prenosi N1, iz Sveta ističu da je umanjenje plata i penzija iz 2015. godine postiglo svoju svrhu – izbegnuta je kriza koja je bila na pragu i da je sada moguće napraviti prvi korak ka njihovom trajnom uređenju. Da bi se taj korak napravio, navodi Savet, prvo je potrebno definisati koliko je ekonomski opravdano povećanje mase plata i penzija u 2018. godini.

Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da je fiskalni prostor u 2018. godini omogućava njihovo povećanje u toj godini za 5odsto. Veće povećanje ne bi bilo opravdano rastom BDP-a, odnosno ne bi bilo zarađeno rastom proizvodnje privatnog sektora i ponovo bi otvorilo opasne makroekonomske neravnoteže, prenosi N1. Savet navodi i da je drugo pitanje na koji način je raspoloživa sredstva za povećanje plata i penzija opravdano rasoporediti. Oni zastupaju stav da ih treba iskoristiti za postepeni izlazak iz mera privremenog umanjenje plata i penzije, umesto njihovog ad hoc povećanja bez objektivnih kriterijuma.

Fiskalni savet navodi da, što se tiče penzija, prvi korak u ponovnom uspostavljanju uređenog penzijskoj sistema moguće je da se u 2018. svim penzionerima penzije povećaju za 2,5 odsto a da se preostali fiskalni prostor iskoristi za ukidanje polovine privremenog umanjenja iznadprosečnih penzija iz 2015.

“U slučaju zarada, situacija je nešto komplikovanija, jer vlada za tri godine nije uspela da odredi objektivne kriterijume za visinu plata u različitim delovima javnog sektora. Umesto toga, sada se, na prvu najavu mogućeg povećanja plata, javno licitira sa veličinom povećanja u pojedinačnim ministarstvima”, ističe Fiskalni savet.

Međutim, trebalo bi imati u vidu da povećanje plata u nekim ministarstvima od 10 odsto znači zamrzavanje plata u drugim jer je fiskalni prostor za rast plata ograničen, upozoravaju iz Fiskalnog saveta i ističu da bi oni podržali nelinearno povećanje zarada u javnom sektoru ukoliko bi iza njega stajale profesionalno uradjene analize, srednjeročni planovi i ciljevi.

Sadašnji ad hoc pristuup bez objektivnih argumenata samo dodatno povećava neuređenost sistema. Umesto toga predlažemo da se kao ekonomski bolje rešenje svim zaposlenima u javnom sektoru u 2018. ukine pola privremenog umanjenja zarada iz 2015. (povećanje sadašnjih zarada za 5 odsto).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari