Fiskalni savet Srbije: Pomoći samo preduzećima i stanovištvu najviše pogođenim uticajem pandemije 1Foto: Pixabay/stevepb

Fiskalni savet Srbije je danas ocenio da bi „odgovoran paket antikriznih mera“ u 2021. morao da bude usmeren samo ka preduzećima i stanovištvu koji su najviše pogođeni krizom izazavnom pandemijom korona virusa.

„Budžet Srbije u 2021. je u deficitu i bez novog paketa antikriznih mera koji se sada najavljuje“, navodi se u saopštenju.

Fiskalni savet je ukazao da se zato nova isplata državne pomoći privredi i stanovništvu, koja nije predviđena važećim budžetom, može finansirati samo dodatnim povećanjem fiskalnog deficita i novim zaduživanjem države u 2021. godini, preko iznosa od oko 1,5 milijardi evra, koliko je već planirano budžetom.

To znači da će, kako se ocenjuje, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom 2021. nastaviti da raste na preko 60 odsto, umesto da se zakoči, a taj novi dug poreski obveznici vraćaće s kamatom.

Fiskalni savet je upozorio da čak i da Srbija nema veliki javni dug, nije ekonomski opravdano da se svi građani Srbije zadužuju da bi se novac davao preduzećima koja tokom zdravstvene krize nemaju probleme u poslovanju ili da bi se davao građanima s visokim prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari