Fond za inovacionu delatnost obezbedio još šest miliona evra za finansiranje inovacija preduzeća 1Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Fond za inovacionu delatnost Srbije pozvao je danas domaća preduzeća da se prijave za bespovratna sredstava za inovacije, za šta je obezbeđeno šest miliona evra.

Javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija otvoren je do 31. avgusta, a Fond dodeljuje po pojedinačnom projektu do 80.000 evra za novoosnovana, odnosno do 300.000 evra za već afirmisana preduzeća.

Poodršku za razvoj inovacija u iznosu od pet miliona evra, Fond za inovacionu delatnost dodelio je za 35 projekata iz predhodnog javnog poziva.

Tada su odabrana 22 projekta „mladih“ preduzeća i startap timova i 13 zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija.

Podržani su oni projekti koji imaju sposoban tim, inovativni potencijal, održivu konkurentsku prednost i jasne razvojne planove, kao i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu, navodi se u saopštenju Fonda.

Uređaj na bazi senzora za profesionalne pijaniste, softversko rešenje za optimizaciju i kontrolu energetske potrošnje u zgradama i postrojenjima, nova tehnologija za proizvodnju i obradu tartufa, zatim mobilni EКG uređaj za detektovanje simptoma srčanog udara, ultrazvučni senzor i softver za detekciju curenja naftovoda, neki su od podržanih projekata koji će se u narednom periodu ravijati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari