Italijanska osiguravajuća kompanija Fondiarija-SAI, vlasnik novosadskog DDOR-a planira da proda sve svoje operacije u Srbiji, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora. Razlog prodaje su, kako saznajemo, veliki finansijski problemi u koje je ova grupacija zapala u proteklih godinu dana i naročito, teškoće koje glavni akcionar Fondiarije, kompanija Premafin, ima u finansiranju svog duga od 322 miliona evra, zbog čega je primorana da rasprodaje određene poslovne jedinice kako bi povećala svoju likvidnost.

Naime, Premafin, u vlasništvu italijanske porodice Ligresti, trenutno pregovara sa bankama poveriocima o refinansiranju svog duga, ali ako ne uspe da postigne odgovarajući aranžman, moraće da se oslobodi određenih kompanija, kako bi mogla da servisira taj dug. Prodaja DDOR-a, koji je ušao u okvir Fondiarije krajem 2007. godine, odnosno početkom 2008, kada je kompanija uplatila prodajnu cenu od 220 miliona evra, mogao bi da posluži ugroženoj italijanskoj grupi da podigne svoju likvidnost i adekvatnost kapitala na odgovarajući nivo, posle godinu dana razočaravajućih rezultata na berzi, tokom kojih je cena akcije ove firme pala sa oko 12,5 evra na sadašnjih 7,5 (akcije Premafina pale su na oko evro).

Ukoliko bi ova osiguravajuća kuća uspela da proda srpsku podružnicu to bi joj pomoglo da Premafinu isplati dividendu, što bi Ligrestijima olakšalo problem sa vraćanjem kredita. U tom cilju, Premafin je još u septembru prodao svoju švajcarsku banku Gesfid za 124,4 miliona evra, a radi prikupljanja sredstava Fondiarija je „otpisala“ i svoju ćerku-firmu Liguria-Sasa, za koju je kupac pronađen u investicionom fondu Klepsidra. Uz to, grupa planira i prodaju određenih nekretnina u Italiji.

Zvanično, juče su u DDOR-u demantovali mogućnost izlaska te kompanije iz sistema Fondiarije-SAI, bez ulaženja u bilo kakve detalje.

– Fondiaria Sai ne planira da proda DDOR Novi Sad. Grupa je zadovoljna poslovanjem DDOR-a – kažu za naš list u ovom osiguravajućem društvu.

Međutim, prodaja DDOR-a se pominjala još pre nekoliko meseci, kada je čak i generalni direktor te kompanije Kristijan Oto Neu potvrdio da je to jedna od opcija. On je tada ipak izrazio sumnju u to da će do takvog razvoja događaja i doći, naglasivši da je „ DDOR za Fondiariju kompanija od strateškog značaja, pa mislim da je malo verovatno da će do prodaje doći“.

Ipak od leta, kada su prve spekulacije o ovome počele da se pojavljuju u javnosti, pa do sada, situacija u Italiji značajno se promenila i to ne nabolje, tako da Ligrestiji sada nastoje i da prodaju manjinski udeo Premafina francuskoj osiguravajućoj kući Grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari