Gasprom njeft obeležio deceniju poslovanja u Srbiji 1Foto: NIS

Ruska naftna kompanija Gasprom njeft, većinski akcionar Naftne industrije Srbije (NIS), proslavila je večeras 10 godina poslovanja u Srbiji.

Tim povodom priređena je svečanost u Domu Garde u Beogradu, a skupu su prisustvovali ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, predstavnici Vlade Srbije, predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji, menadžment NIS-a, javne ličnosti i predstavnici medija.

Pozdravljajući goste, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, rekao je da su prethodnu deceniju obeležila značajna ulaganja u NIS i stalni razvoj kompanije.

Gasprom njeft obeležio deceniju poslovanja u Srbiji 2
Kiril Tjurdenjev Foto: NIS

„Sve to ne bi bilo moguće bez onog najvažnijeg, bez saradnje između Srbije i kompanije „Gasprom njeft“, saradnje koja je omogućila da se sve to ostvari. „Gasprom njeft“ je doneo nove tehnologije, eminentne stručnjake, dok je Srbija preko svojih resornih ministarstava i službi uvek podržavala NIS i nastavlja da to radi. Zahvaljujući tome smo za ovih 10 godina postigli uspeh. Hajde da nastavimo sa našom uspešnom saradnjom i da sa sigurnošću gledamo u budućnost. Pred nama su ambiciozni ciljevi i zadaci i mi ćemo ih ostvariti“, rekao je Tjurdenjev.

Ministar privrede Goran Knežević, između ostalog je rekao da privreda Srbije raste iz godine u godinu, da rastu strane direktne investicije u našu zemlju, da Srbija ima suficit u budžetu treću godinu zaredom i da je nezaposlenost smanjena na ispod 10 odsto.

„U tom lancu uspeha jedna od najčvršćih i najvažnijih karika je NIS. Hoću da zahvalim i menadžmentu NIS-a i svim zaposlenima u NIS-u za sve ono što su uradili u proteklih 10 godina. Takođe, hoću da im čestitam na rezultatima koje su ostvarili u 2019. godini i poželim im još bolje rezultate u narednoj godini, a to možemo da ostvarimo. Hoćemo još bolje i još jače i još brže“, dodao je Knežević.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio je „Gasprom njeftu“ na uspešnom partnerstvu i naveo da je NIS danas kompanija sa ambicioznom Strategijom razvoja koju su usaglasili akcionari i koja mora da nastavi sa ambicioznim ulaganjima.

„Deset godina smo se zajedno borili za NIS. Mislim da sa puno ponosa svi možemo da kažemo danas da je NIS ispunio naša očekivanja, da je to jedna snažna kompanija, lider u svojoj oblasti u ovom delu Evrope. To je kompanija koja se u proteklom periodu sa puno investicija, puno održivog razvoja, brige o životnoj sredini i brige o zajednici pokazala kao biznis, ali prilagođen ljudima, kao snažan pokretač društvene odgovornosti u poslovnom sistemu“, rekao je Antić.

Otpravnik poslova ambasade Ruske Federacije u Srbiji Denis Kuznedelev ocenio je da su dobri rezultati NIS-a odraz uspešne saradnje dve države u oblasti energetike.

„Danas je NIS u grupi nekoliko vodećih kompnija Srbije, životno važnih za srpsku privredu. Taj rezultat je rezultat efikasnog spoja srpskog ekonomskog potencijala, potencijala izuzetno obrazovanog i sposobnog srpskog radnika, koji požrtvovano radi za svoju državu i nove energije, novih ideja, modernizacije i novih tehnologija, velikih investicija koje je doneo „Gasprom njeft““, rekao je Kuznedelev.

Kako se navodi u saopštenju, tokom protekle decenije, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Srbijom, NIS je iz lokalne naftno-gasne kompanije transformisan u jedan od vodećih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi koji u Srbiji i susednim državama angažuje preko 11.000 radnika. U razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo je preko tri milijarde evra.

„Od dolaska „Gasprom njefta“ proizvodnja nafte i gasa povećana je za više od 30 odsto. Pored Srbije, NIS istraživanje nafte i gasa, sprovodi u Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Rafinerija nafte u Pančevu jedna je od najmodernijih u ovom delu Evrope, a samo u prvu fazu modernizacije uloženo je više od 500 miliona evra. U Pančevu se proizvode goriva evropskog standarda kvaliteta, kojima NIS snabdeva domaće i tržište regiona“, navodi se u saopštenju NIS-a.

NIS u Srbiji i zemljama regiona upravlja mrežom od preko 400 benzinskih stanica od kojih se 20 odsto nalazi van granica matične države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari