Gde će građani Srbije za Novu godinu? 1Foto: www.wikipedia.org

Iako većina odluku o tome gde će provesti najluđu noć donosi u poslednjem trenutku, mesec dana pre dočeka 2017. dosta je onih koji već znaju gde će – sudeći prema prodaji aranžmana u turističkim agencijama ovih dana najviše se traže Lisabon i Madrid, ali i Atina, Rim, Moskva, kao i dvorci Bavarske.

Tražnja je očekivano dobra u ovo vreme s obzirom na to da su se praznici približili. Od rasprodatih aranžmana možemo izdvojiti avionsko putovanje za Madrid, autobusko putovanje za Milano i Dvorce Bavarske za koje smo obezbedili dodatne kapacitete – kaže za Danas Nevena Margan iz Filip travela.

Osim pomenutih, ističe naša sagovornica, traženi su i aranžmani za Siciliju, Sardiniju, Alzas i Švarcvald, jer je „tržište željno novih, sadržajnijih i malo drugačijih putovanja“. Za popularne dvorce Bavarske, u zavisnosti od agencije treba izdvojiti od 175 do 180 evra za pet dana autobusom, obilazak Milana uz posetu jezeru Komo je tridesetak evra manje. Poseta Alzasu i Švarcvaldu je 239 evra za pet dana, aranžman podrazumeva obilazak Strazbura, Frajburga, Komara, Baden Badena, ali i jezera Titize, u dolini Švarcvalda. Za četiri noćenja na skupljem italijanskom ostrvu Sardiniji po osobi treba izdvojiti 470 evra, na Siciliji 80 evra manje.

Građani se za novogodišnja putovanja interesuju još od septembra, a kao i u slučaju letovanja i zimovanja i za doček najpre se rasprodaju oni skuplji aranžmani.

– Povoljnija i kraća putovanja se obično rasprodaju pred sam put. Razlog tome je i verovatno organizacija vremena i slobodnih dana, ali je svakako interesovanje vremenom sve više blizu datumu putovanja – napominje Margan.

U Viva travelu su, kako kažu, u rekordnom roku ovog puta rasprodali avio let za Lisabon. Pet dana avionom za 499 evra otišlo je kao alva, a u Viva travelu su zadovoljni i kako ide prodaja avionskih aranžmana za Rim (185 evra) i Moskvu (465 evra za pet dana). Građani su zainteresovani i za Solun i Milano autobusom, a ti aranžmani koštaju 99 evra koliko je pet dana u Solunu ili 115 do 149 evra za tri do pet dana u Milanu.

– Odlično ide prodaja i jeftinijih aranžmana, to su uglavnom jednodnevna putovanja za Beč ili Budimpeštu, ali i Veneciju. Ti aranžmani koštaju od 39 do 40 evra za doček na nekom od trgova, bez noćenja. Isto tako dobro se prodaju i aranžmani sa dva ili tri noćenja – napominju u ovoj agenciji.

Među jeftinijim novogodišnjim destinacijama su i Istanbul za 115 evra, ali i Bukurešt po istoj ceni ili Sofija u kojoj dva dana mogu da se provedu po ceni od 75 evra. Naravno, uvek ima onih koji žele da pobegnu od smrzavanja i snega, ispijanja kuvanog vina ili rakije, te kao idealnu novogodišnju destinaciju biraju toplije krajeve. Ovog puta, kako kažu u agencijama, najveće interesovanje je za Tajland. Deset dana na ovom ostrvu košta od 1.500 do 1.600 evra. Neke druge daleke destinacije, međutim, nisu uspele da privuku pažnju građana Srbije. Tako je, na primer, desetodnevni doček 2017. u Ugandi, uz safari na šimpanze i gorile očigledno i dalje prevelika egzotika za naše turiste. Ne toliko zbog Afrike, koliko zbog cene aranžmana koja ide od 3.300 do 3.600 evra po osobi.

Iznenađenje za 159 evra

Agencija Club Paradiso ima jednu neobičnu ponudu za novogodišnje putovanje koje su nazvali – Tamo negde. Za 169 evra po osobi ova agencija vodi putnike na mesto koje je „okruženo brdima“ i „okupano suncem“ na tri dana, u hotel sa četiri zvezdice. Putuje se „tamo negde“, a jedino što mora da se ponese jeste pasoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari