Radnici aleksinačke fabrike Frad filteri već treći dan štrajkuju, a još nema naznaka da će vlasnik prihvatiti njihove zahteve za isplatu zarade koje nisu primili od januara ove godine. Oni traže i da se uplate obustave i dugovanja iz prethodnog perioda, a zahtevaju i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.


– Oba sindikata u fabrici, i Savez samostalnih i „Nezavisnost“ organizovali su štrajk koji je prethodno, po zakonu bio najavljen. Nas brine ne samo to što nam zarade nisu isplaćene, nego što smo u ovoj godini promenili i poslodavca. Naime, fabrika Frad se nalazi u reprogramu duga koji je nastao zbog neuplaćenih doprinosa u prethodnom periodu, ali nakon što je poslovodstvo potpisalo taj ugovor sa Poreskom upravom, radnicima je dostavljen novi ugovor o radu, prema kome smo mi sada zaposleni u drugom preduzeću – beogradskom Frad filteri international, koja je sestrinska firma aleksinačkoj fabrici i gde je direktorka Mirjana Jeremić. Nju u našoj fabrici nismo videli, ali je njen potpis na ugovorima. Nejasno nam je zbog čega je to urađeno, a direktor Frad filtera u Aleksincu, Branimir Zabunović, koji je jedini ostao u radnom odnosu u fabrici, kaže da je to upravo zbog reprograma, kako se ne bi dogodilo da neka blokada računa, zbog eventualno neurednog plaćanja obaveza, zaustavi proizvodnju – kaže za Danas Mlađan Marković, predstavnik Samostalnog sindikata metalaca u aleksinačkoj fabrici.

Radnici se, međutim, pribojavaju da je čitava gimnastika nastala kako bi se izbeglo plaćanje zarada. Oni se prisećaju da je direktor Zabinović nedavno, razgovarajući sa sindikatima, pitao „Gde piše da radnici moraju da prime platu?“, a objasnio je da kada dođu inspekcije u fabriku, one samo gledaju da li su uplaćeni porezi i doprinosi, a ne i zarade zaposlenima.

U Poreskoj upravi, obećano je našem listu, danas će proslediti komentar u ovoj situaciji, i tumačenje da li radnici treba da brinu zbog promene poslodavca.

Redakcija Danasa pokušala je da kontaktira i drugu stranu, poslodavca, ali u tome nismo bili uspešni. Na fiksni telefon fabrike Frad filteri u Aleksincu niko se nije javio, na telefon koji se na sajtu vodi kao kontakt za beogradsko preduzeće Frad filteri international dobili smo hotel Prezident (na istoj adresi), a rečeno nam je da direktorka trenutno nije u hotelu (kao i da se retko i pojavljuje).

Od uspostavljanja kontakta sa poslodavcem još je teže utvrditi ko je zapravo vlasnik Frad filtera, fabrike koja je kao izuzetno uspešna, odmah posle usvajanja Zakona o privatizaciji, već krajem 2002. među prvima prodata na tenderu. Tada su je kupili u konzorcijumu Dušimir Zabunović (brat sadašnjeg direktora fabrika) i sa pet odsto udela, zbog reference koja je zahtevana na tenderu, Auto Nena, koja je ubrzo potom i izašla iz vlasništva. Danas, kao stoodstotni vlasnik fabrike vodi se MPS TIM, preduzeće sa jednim zaposlenim čiji je vlasnik Zabunović iako na zvaničnom sajtu APR-a stoji da je to of šor firma Piksel enterprajs, registrovana u SAD. MPS TIM je, između ostalog, vlasnik ili suvlasnik nekoliko osnovanih i ugašenih firmi koje u nazivu imaju (ili su imale) prefiks VEG (Weg tehnology, tehnoWeg, Weg city…), ali i beogradskih hotela Balkan, Astori i Prezident.

Poznati vlasnik

Zabunović je, inače, u biznis ušao još 90-ih, kao vlasnik fri šopova i trgovac akciznom robom, cigaretama, alkoholnim pićima i parfemima, a široj javnosti postao poznat od 5. oktobra 2000., kada je sa grupom naoružanih ljudi koje je predvodio kapetan Dragan, upao u zgradu Uprave carine, i čitava dva dana proveo na funkciji direktora te institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari