Generalnim štrajkom do socijalne pravde 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Međunarodni praznik rada, obeležiće 1. maja protestnim skupom u Aranđelovcu, ali istovremeno neće organizovati i centralnu prvomajsku manifestaciju u Beogradu zbog, kako kažu njegovi čelnici, umora članstva koje je redovno na građanskim protestima „1. od 5. miliona“ širom Srbije.

– Podružnica našeg sindikata u Aranđelovcu unazad nekoliko godina redovno organizuje prvomajske skupove. S obzirom da je to sada već tradicija odlučili smo se da skup bude održan i sada u Aranđelovcu gde će članovi „Sloge“ simboličnom manifestacijom obeležiti Praznik rada. Nećemo pak za tu priliku mobilisati naše članstvo iz drugih delova Srbije niti ćemo organizovati, kako smo to činili ranije, prvomajski protest u Beogradu. Razlog za to je jednostavno rečeno premor članstva „Sloge“. Naši članovi su od prvog dana u prvim redovima građanskih protesta, te nismo hteli da ih opterećujemo novim protestom sa visokim stepenom mobilizacije. Ipak, s obzirom na to da je reč o radničkom prazniku, a da smo mi sindikalna organizacija naša je dužnost da ga obeležimo na adekvatan način, kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Govoreći o prioritetnim aktivnostima „Sloge“ prvi čovek te sindikalne centrale ističe da će jedna od njih svakako biti borba protiv najavljene privatizacije transportnog preduzeća „Lasta“.

– Mi u tom preduzeću imamo jaku sindikalnu organizaciju, a vlast se sprema da proda „Lastu“ ili stranom kapitalu ili nekom od domaćih tajkuna iako za tako nešto ne postoji nijedan razlog. Preduzeće uspešno posluje, otplaćuje redovno svoja dugovanja i ima vrednu imovinu i vozni park. Naš zahtev je da „Lasta“ nastavi da radi kao preduzeće u državnom vlasništvu i da ne bude otpuštanja radnika. Politika neoliberalne vlasti u Srbiji se pak sastoji u prodaji preduzeća po svaku cenu, makar ona bila i uspešna. Mi se tome protivimo i borićemo se protiv privatizacije uspešnih firmi svim raspoloživim legalnim sredstvima. Takođe, nastavljamo da agitujemo da sva preduzeća koja vlast želi da otera u stečaj dobiju mogućnost da se organizuju kroz radničko akcionarstvo i nastave da posluju. Primer da je to moguće realizovati na zadovoljavajući način je „Prva petoletka“ iz Trstenika. Nažalost vlast nema sluha za radničko akcionarstvo, ali je naša dužnost da nastavimo da propagiramo tu tekovinu i pokazala se kao veoma uspešna, navodi Veselinović.

Prema njegovim rečima, radnička klasa u Srbiji se za socijalnu pravdu ne može izboriti malobrojnim, izolovanim i nekoordiniranim borbama, jer aktuelne vlasti lako odolevaju takvoj rascepkanosti radničkog pokreta.

– Ono što je neophodno je to da se sve te socijalne borbe objedine u jednu veliku i organizovanu. Shodno tome, zadatak „Sloge“ će biti priprema terena za organizovanje radničke klase kroz protestne akcije koje bi trebalo da prerastu u generalni štrajk ili građansku neposlušnost kao legalno sredstvo u borbi za prava ljudi koji žive od svog rada, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari