Analitičari Instituta za tržišna istraživanja ocenili su juče na konferenciji za novinare da je ova godina izgubljena za investicije. Prema njihovoj proceni, novoj vladi, ukoliko bude formirana do 14. maja, biće potrebno nekoliko meseci da se „uhoda“, razmotri stavke predloga budžeta i Nacionalnog investicionog plana i pripremi teren za ekonomsku politiku u narednom periodu.

Analitičari Instituta za tržišna istraživanja ocenili su juče na konferenciji za novinare da je ova godina izgubljena za investicije. Prema njihovoj proceni, novoj vladi, ukoliko bude formirana do 14. maja, biće potrebno nekoliko meseci da se „uhoda“, razmotri stavke predloga budžeta i Nacionalnog investicionog plana i pripremi teren za ekonomsku politiku u narednom periodu… „Tek tada se mogu donositi odluke koje bi bile poslovni temelj za iduću godinu i govoriti o smanjenju komercijalnih rizika za strana ulaganja, a efekti rada nove vlade i uticaj na ekonomiju mogli bi se osetiti tek u sledećoj godini,“ izjavio je Saša Đogović, saradnik IZIT. On je procenio da bi tokom jeseni moglo da dođe do depresijacije dinara u odnosu na evro i dodao da će Narodna banka Srbije merama koje preduzima u oblasti kreditno – monetarne politike uspeti da održi baznu inflaciju u projektovanom okviru od četiri do osam odsto na godišnjem nivou.
– Zarade su u Srbiji od marta prošle do marta ove godine zabeležile rast od 24 odsto ali, problem je što to nije posledica rasta proizvodnje. Činjenica je, takođe, da takav rast zarade vrši konstantan pritisak na cene – izjavio je Miloje Kanjevac, direktor IZIT. On je upozorio i na povećanje spoljnog duga koji je dostigao 19,5 milijardi dolara, što je duplo više u odnosu na kraj 2000. godine. „Srbija beleži i stalan rast deficita u trgovini sa svetom, a više od 50 odsto tog deficita (dve milijarde dolara u prva tri meseca ove godine ) ostvareno je u trgovinskoj razmeni sa Rusijom, Kinom i Nemačkom“, precizirao je Kanjevac, uz napomenu da zabrinjava činjenica da 69,5 odsto ukupnog izvoza iz Srbije čine sirovine i materijal za reprodukciju, a polovinu uvoza roba široke potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari