Gorenje i sindikati u Valjevu potpisali novi kolektivni ugovor 1Foto: EPA ANTONIO BAT

Kompanije „Gorenje Valjevo“ objavila je danas da je sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije – Sindikatom „Gorenje doo Valjevo“ i Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikatom „ASNS Gorenje“, nakon višemesečnih pregovora, potpisala novi Kolektivni ugovor.

U pitanju je drugi Kolektivni ugovor koji je zaključen na nivou kompanije Gorenje na period od tri godine, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, njegovim zaključenjem, osim očuvanja ranije ugovorenih prava definisanih prvim Kolektivnim ugovorom, postavljen je osnov za primenu nove sistematizacije uz istovremeno unapređenje pravne regulative koja uređuje odnos između zaposlenog i poslodavca, čime su usvojena i jasna pravila za obračun nagrađivanja zasnovanih na ostvarenim rezultatima poslovanja.

Podseća se da je prvim Kolektivnim ugovorom, koji je potpisan krajem 2018. godine, postavljena je osnova za razvoj socijalnog dijaloga.

„Potpisali smo novi Kolektivni ugovor kao rezultat zrelog socijalnog dijaloga, za dobrobit svih zaposlenih i kompanije u smislu osnove za stabilno poslovanje i rast. Za grupaciju sa više 80.000 zaposlenih širom sveta, koja je lider u razvoju novih tehnologija u industrijama u kojima posluje, evropske fabrike u Sloveniji, Srbiji i Češkoj izuzetno su važan deo prozvodnih kapaciteta“, izjavila je potpredsednica Hisense International i izvršna potpredsednica Hisense Europe Stanka Pejanović.

Dodala je da je zbog toga transparentan socijalni dijalog ključni faktor za razvoj i zaposlenih i kompanije Hisense Gorenje Europe.

„Ovaj Kolektivni ugovor pravi je primer konstruktivnog socijalnog dijaloga koji zajedno sa predstavnicima sindikata negujemo unutar kompanije, a koji je od velikog značaja za dalji razvoj poslovanja fabrike“, ocenio je direktor fabrike Gorenje Valjevo Dejan Milutinović.

Prema njegovim rečima, kontinuriana saradnja sa sindikatima u velikoj meri je doprinela uspešnom održavanju stabilnosti poslovanja tokom 2020. godine, koju je kompanija završili sa 600 radnika više.

Predstavnici sindikata istakli su da su Kolektivnim ugovorom prepoznate i definisane sve aktuelne potrebe procesa proizvodnje, a u skladu sa tim i jasno postavljeni radni zadaci i odgovornosti za svako radno mesto.

„Ovo je odličan primer kako se vođenjem socijalnog dijaloga mogu rešiti interesi obe strane i poslodavca i zaposlenih“, istakao je predsednik sindikata SSMS Slobodan Stanojlović.

Predsednik sindikata ASNS Nenad Đurđević smatra da su dogovori, koji su deo Kolektivnog ugovora, od velikog su značaja za svakog radnika individualno i predstavljaju neizostavni okvir za održivo poslovanje.

Precizirano je da je prvi kolektivni ugovor, potpisan pre tri godine, doneo novine koje se odnose na dodatne dane godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih, plaćeno odsustvo u različitim situacijama, kao i pokrivanje troškova obrazovanja zaposlenog od strane poslodavca unutar kompanije i u obrazovnim insitucijama.

Kompanija Hisense je 2018. godine postala većinski vlasnik Gorenja, a time i fabrike u Valjevu, koja je otvorena pre 15 godina i danas zapošljava 1.900 radnika i sarađuje sa više od 60 lokalnih dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari