Goša ide u stečaj 1Foto: Printscreen

Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke ide u stečaj, potvrdio je za Danas Milan Vujičić, koji je do prošlog meseca predvodio štrajk radnika u ovoj fabrici koji je trajao gotovo šest meseci.

Vest o stečaju dolazi mesec dana nakon što su radnici konačno postigli dogovor sa novim vlasnikom Lisnart limitidom koji je fabriku početkom aprila kupio od slovačke firme ŽOS Trnava. Na pitanje šta se desilo, Vujičić za Danas kaže da radnici „ne znaju“, ali da očigledno Slovaci ne žele da Goša nastavi da radi.

– Zvao nas je direktor koji je bio u Vladi na sastanku. Ćerka firma ŽOS Trnave, Zolen, pokrenula je stečaj. Toliko nam je rekao – kaže Milan Vujičić.

Štrajk u Goši počeo je krajem marta, kada se radnik Dragan Mladenović ubio u fabrici i to zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa, neoverenih zdravstvenih knjižica. Radnici su se udružili i sa kratkim prekidom štrajk je potrajao do polovine septembra.

Radnicima je ŽOS Trnava ostala dužna gotovo 1,8 miliona evra za doprinose i četiri miliona evra državi na ime poreza. Kada se 220 radnika fabrike zbog ovoga pobunilo, ŽOS Trnava je u rekordnom roku, za dan, prodala Gošu kompaniji Lisnart holdings limitid, registrovanoj na Kipru. Zbog prodaje munjevitom brzinom pojavile su se u medijima, ali i među radnicima, priče da su novi vlasnici ustvari povezani sa starim. Radnici su u međuvremenu, uz posredovanje Vlade Srbije, dobili deo novca koji im je bivši vlasnik ostao dužan, i taman kad se činilo da će Goša nastaviti da radi stigla je vest o stečaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari