Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i ove godine dodelila je priznanja najuspešnijim izvoznicima. Titulu najboljeg, ove godine ponela je kompanija Goša iz Smederevske Palanke, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća tu prestižnu nagradu osvojila je firma Spektar iz Gornjeg Milanovca, dok je za osvajanje novog tržišta nagradu SIEPE dobila kompanija Trikotaža Ivković.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i ove godine dodelila je priznanja najuspešnijim izvoznicima. Titulu najboljeg, ove godine ponela je kompanija Goša iz Smederevske Palanke, a u kategoriji malih i srednjih preduzeća tu prestižnu nagradu osvojila je firma Spektar iz Gornjeg Milanovca, dok je za osvajanje novog tržišta nagradu SIEPE dobila kompanija Trikotaža Ivković. Nagradu za najbolji izvozni proizvod dobila je firma Fudlend.
Najbolji izvoznik u 2007. godini, prema izboru Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza je Fabrika šinskih vozila Goša, koja je u januaru ove godine postala deo kompanije ŽOS Trnava iz Slovačke. Priznanje, koje ta agencija dodeljuje najboljim izvoznicima već četvrtu godinu zaredom, Goša je osvojila jer je, u odnosu na prošlu godinu, povećala izvoz u zemlje Evropske unije za više od 60 odsto. Marian Čapkovič, generalni direktor te fabrike, je na svečanosti povodom proglašenja pobednika izjavio je da su posle preuzimanja fabrike šinskih vozila, krajem januara ove godine, zadržali postojeći i pokrenuli i novi program proizvodnje teretnih vagona u čemu kompanija iz Slovačke ima veliko iskustvo.

Prosečna zarada u Spektru 55.000 dinara

– Prosečna zarada zaposlenih u Spektru iznosi 55.000 dinara i tim podatkom hteo sam da podstaknem male privrednike i preduzetnike da vode računa o svojim zaposlenim i njihovim zaradama. Jer Spektar upravo to i čini, ulaže u razvoj i ne „štedi“ na zaposlenima. Želimo da budu zadovoljni i oni nam vraćaju dobrim i kvalitetnim radom, a planiramo rast zarada i naredne godine jer je vezana za učinak i rezlutate cele firme – izjavio je Branislav Petković, komercijalno – finansijski direktor Spektra.

– Ponosni smo što smo zajedničkim snagama i zaista velikim zalaganjem zaposlenih u „Goši“ uspeli da dobijemo značajno priznanje kao najbolji izvoznik u Srbiji – rekao je Čapković, dodajući da je proizvodnja od dva teretna vagona u maju, povećana na dva vagona dnevno, a plasiraju se na tržište Francuske i Nemačke. On je takođe rekao da je u 2007. godini vrednost izvoza dostigla 12 miliona evra, a iduće godine očekuju da će izvoz biti višestruko veći (oko 50 miliona evra), ali i da nameravaju da teretne (i putničke) vagone prodaju i na Balkanu i osvoje tržište jugoistočne Evrope.
Trikotaža Ivković dobitnik je priznanja Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza za osvajanje novog tržišta Singapura i SAD i otvaranja prodavnica pod sopstvenom robnom markom. Miloš Ivković, direktor te firme, izjavio je za Danas da je kompanija u poslednjih nekoliko godina uspela da predstavi u svetu i uspešno plasira svoj proizvodni program.
– Ulazak na američko tržište doprineo je da se jave i drugi pratneri sa kojima pregovaramo o prodaji naših proizvoda. Na stranim tržištima postoji ineteresovanje za našu robu koje prevazilazi naše proizvodne mogućnosti. Dnevno nam pristižu porudžbine iz Južne Amerike, Šangaja, Hongkonga… Međutim, postoji problem investicionog ulaganja, i mada nas banke podržavaju, dobro bi došla i veća pomoć države – kaže Ivković.
Beogradska fabrika Fudlend poznata je kao proizvođač zdrave hrane koja je osvojila prestižno priznanje za najbolji izvozni proizvod – domaće slatko od šumskih jagoda.
– Fudlend je uspeo da stvori pravi srpski brend „bakina tajna“, a posle našeg uspešnog projekta na kojem i dalje vredno radimo, tvrdimo da Srbija može da bude ponosna na kvalitet proizvoda koji stižu na svetsko tržište, što nam otvara put ka boljoj budućnosti. U Evropu, i pored podsmeha, idemo uz pomoć „smederevaca“ i šerpi, kao što smo najavili pre nekoliko godina. Naša ideja je ostvarena, jer Srbija ima bogatu ponudu zdrave hrane. To smo prepoznali, zapakovali i ponudili stranom kupcu. Deo tog bogatstva su naši nacionalni proizvodi – pekmezi, slatka, ajvari i njihov put na strano tržište je put stvaranja srpskog brenda. Vrednost ovogodišnjeg izvoza premašila je milion evra, a nadam se da će naredne godine biti i veća i da će problemi koji su nas do sada mučili biti rešeni – izjavio je Vaso Lekić, direktor kompanije Fudlend, dodajući da je zadovoljstvo znati da se proizvodi iz Srbije koriste u Njujorku, ili nekoj drugoj metropoli.
Nagradu u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je firma Spektar iz Gornjeg Milanovca, za inovacije, održivost i konstantno ulaganje u unapređenje procesa proizvodnje, o čemu svedoče i zavidni izvozni rezultati ostvareni na tržištima SAD i Evropske unije.
– Našem poslovnom uspehu doprinela je i SIEPA, a priznanje će biti motiv za bolje rezultate. Proizvodni program višeslojnih omotača i visokobarijernih termoskupljajućih folija za klaničnu industriju jedinstven je na balkanskim prostorima, a 70 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu. Iduće godine planiramo izgradnju još jedne linije za proizvodnju specijalne vrste folija, što je investicija vredna oko pet miliona evra – izjavio je Branislav Petković, komercijalno-finansijski direktor Spektra, dodajući da vrednost izvoza premašuje sedam miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari