Predstavnici grada Zrenjanina, rukovodstvo putarske firme AD Vojvodinaput i sindikalna organizacija održali su juče sastanak pred novinarima, tražeći rešenje za blokadu računa ove firme i stečaj koji joj preti. Prema rečima direktora Nenada Miljevića, postoji dogovor da se pronađe pet miliona dinara i namiri potraživanje firme „Prva klasa“ iz Lukićeva, koja je pokrenula stečajni postupak pred Privrednim sudom.


– Do kraja dana treba da pronađemo rešenje. Potrebna nam je podrška grada, ali i njegovo redovno izmirivanje dugova za naše izvršene poslove. Mi ćemo podneti sudu zahtev o povlačenju predloga o stečaju. Ipak, ne krijemo da nas muče finansijski problemi i da nam višemesečna blokada računa otežava rad – objasnio je Nenad Miljević, direktor Vojvodinaputa.

Predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić rekao je da grad podržava Vojvodinaput, da će uplatiti novac za njihove radove iz prethodnog meseca, ali da ne može da rešava poslovanje ove firme.

– Vaše poslovanje je stvar koju morate sami da rešite. Mi vas podržavamo, i nadamo se da ćete biti izabrani na tenderu Puteva Srbije da radite obilaznicu oko Zrenjanina. Grad će vam uplatiti 10 miliona dinara, ali, iskreno, imamo primedbe na održavanje puteva tokom decembra. Zrenjanin je za tri dana, koliko je trajala snežna mećava, bio neočišćen – negodovao je Radovan Bulajić.

Na primedbe predsednika skupštine odgovorili su sindikalisti tražeći da se objasne razlozi zbog čega su tri privatne firme, angažovane kao ispomoć u čišćenju grada, plaćene odmah po obavljanju posla dok Vojvodinaputu pare još nisu uplaćene.

– Imamo informaciju da je 11 miliona dinara uplaćeno privatnim firmama, a naše mašine su samo za ta tri dana potrošile tri miliona dinara sirovina. Mi smo 10. januara ispostavili naše troškove i još nam nisu plaćeni – rekao je Predrag Jovanović, sindikalista Vojvodinaputa.

Rukovodstvo grada je objasnilo da usluge nisu plaćene zbog toga što zahtev nije overen u Direkciji za izgradnju grada. Oni su apelovali na radnike Vojvodinaputa da ne organizuju štrajk, najavljen za danas, kada istovremeno treba da bude održano ročište u Privrednom sudu, na kome će se raspravljati o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka. Sindikat je ipak ostao pri svome da će štrajka biti, a sve mašine ovog preduzeća izaći na ulice ukoliko se ne povuče zahtev za stečajem.

Borovica

Vojvodinaput je jedno od preduzeća iz sistema povezanih firmi Dušana Borovice. On i direktor tog preduzeća, kao i bivši predsednik opštine Nova Crnja, od oktobra prošle godine nalaze se u pritvoru, po odluci koju je potvrdio Apelacioni sud u Novom Sadu. Sumnjiče se da su oštetili budžet te opštine naplaćujući fiktivne radove u korist preduzeća Vojvodinaput i Borovica transport. Od januara prošle godine, Vojvodinaput je „upadao“ u blokadu računa, a poslednja, koju je stavilo osam banaka za ukupan iznos od 1,2 milijarde dinara, traje sa dvodnevnim prekidom već sedam meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari