Grad evropskih karakteristika 1

U poslednjih deset godina Svilajnac kontinuirano radi na unapređenju svojih kapaciteta kako bi uslovi života u ovoj opštini bili što približniji standardima u evropskim gradovima.

„Naši uzori su u Sloveniji, Austriji i drugim razvijenim zemljama, a s obzirom na to da strani državljani koji posete našu opštinu često porede Svilajnac sa gradovima Evrope, mislim da uspevamo u svojoj nameri i da smo prešli bar pola puta“, kaže za “Danas” predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Opština Svilajnac obezbeđivanjem infrastrukturnih uslova i administrativnih olakšica, privukla je brojne investitore. Izgrađene su dve industrijske zone, u kojima postoji mogućnost poslovanja u režimu “Slobodne zone”, što podrazumeva različite fiskalne, finansijske i carinske pogodnosti. Uspelim privatizacijama sve fabrike na teritoriji opštine Svilajnac našle su svog vlasnika. Poslednja u nizu je fabrika bivšeg “POR”, koja je sada prodata Privrednom društvu “Alfa Tehnic” d.o.o. i do maja naredne godine uposliće 100 novih radnika, a u naredne tri godine otvoriće još 200 radnih mesta.

„S obzirom na to da i ova kompanija ima nameru da posluje u režimu “Slobodne zone”, postoji zainteresovanost i drugih investitora. Zato se javlja potreba za proširenjem područja “Slobodne zone Svilajnac” na novu lokaciju, kako bi se novim investitorima ponudilo infrastrukturno opremljeno zemljište za “grinfild” i “braunfild” investicije“, kaže Milanović.

Suficitom u spoljno-trgovinskoj razmeni, Svilajnac već nekoliko godina unazad zaslužuje status privrednog lidera u Pomoravskom regionu. Najznačajniji svilajnački izvoznik je “Panasonik”, ali pozitivnom poslovanju doprinosi i veliki broj domaćih kompanija. „Najveći broj zaposlenih u ovim fabrikama čini lokalno stanovništvo, ali je opština Svilajnac atraktivna i za stanovnike Lapova, Velike Plane i drugih okolnih opština. Ovo samo potvrđuje da je naša koncepcija od pre deset godina, kada smo započeli ovaj posao, bila ispravna“, dodaje Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari