Građani mesečno uštede 4.621 dinar 1Foto: Freeimages/ Ivan Prole

Za sedam od deset građana Srbije štednja je važna, ali ipak svega 50 odsto njih štedi, pokazuje istraživanje koju je agencija IMAS uradila za Erste banku.

 Prosečna mesečna ušteda iznosi 4.621 dinar (37 evra) što je za 10 odsto ili 406 dinara više nego prošle godine. Ipak najveći deo ispitanih može da uštedi manje od toga – oko 2.000 dinara mesečno.

Iako je za 65 odsto ispitanih glavni motiv za štednju u Srbiji i dalje čuvanje novca za crne dane, u odnosu na prošlu godinu za 10 odsto je manje takvih, ali se zato za 18 odsto povećao broj onih koji štede da bi kupili nešto kasnije. Među ispitanicima ima 22 odsto onih koji su ove godine uštedeli manje nego prošle, a za skoro 40 odsto njih razlog je što su imali manje prihode, dok je 26 odsto takvih ispitanika imalo iste prihode, ali veće troškove.

Zanimljivi su i odgovori o investicionim navikama građana, po kojima je svega pet odsto spremno da rizikuje kod ulaganja, dok je 81 odsto oprezno. Ovo objašnjava u velikoj meri stalni rast štednje u bankama uprkos istovremenom padu kamatnih stopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari