Građani odlučuju o svome novcu 1

Šabac je prvi u Srbiji građanima omogućio da na konkretan način odlučuju o utrošku novca koji su dali za porez na imovinu.

U narednih mesec dana anketari će posetiti svako domaćinstvo u 52 seoske i prigradske mesne zajednice. Pravo upisa imaju svi punoletni građani koji će na jesen glasati o tome kako će biti potrošen budžet njihove mesne zajednice. Pravo da predlažu projekte koji će naredne godine biti realizovani imaće pored građana i savet mesne zajednice. Da bi građani mogli da predlože projekte potrebno je da prikupe pet odsto podrške svojih sugrađana upisanih u spisak za glasanje koji su uplatili porez. Za predlaganje projekta neophodna je potvrda o plaćenom porezu, dok je za glasanje dovoljan samo upis u spisak. Ovo je najdemokratskiji način izjašnjavanja građana, kao što se to radi, na primer, u Švajcarskoj.

Prigradska mesna zajednica Jevremovac jedna je od najvećih sa oko četiri hiljade žitelja, i sigurno je da će se građani opredeliti za brojne projekte od vitalnog interesa za ovo naselje.

– Drago mi je da konačno neko pita nas građane na šta će se trošiti novac naše mesne zajednice. Lepo je što će se čuti naš glas, biće različitih mišljenja, pa ćemo na glasanju videti čije će preovladati. Volela bih da se u Jevremovcu sredi ambulanta, crkva i škola, jer to je od opšteg interesa svih meštana , kaže Milena Vučkovski.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović takođe je prisutan u razgovorima sa građanima i očekuje da će kroz neposredno izjašnjavanje o projektima biti iskazana prava narodna volja.

– Kod nas u Šapcu nema demagogije, ovo je istinska decentralizacija i samouprava na delu. Verujem da građani koji slobodno odlučuju donose dobre odluke i ja sam spreman da se borim za njih. Ono što građani na jesen izaberu na glasanju, na proleće će biti realizovano. Te važne odluke više neće donositi neko drugi, već upravo građani mesnih zajednica u kojima žive, ističe Zelenović.

Da se radi o važnom društvenom poslu pokazuje što je nakon Odluke Gradske skupštine da se sredstva od poreza na imovinu građana vraća tim mesnim zajednicama uplata poreza je utrostručena.

U selu Slepčeviću u toku je šljunčenje atarskih puteva koje se finansira od prikupljenog novca za porez. Ova mesna zajednica raspolaže sredstvima u iznosu od 2, 4 miliona dinara, a skoro polovina od toga namenjena je upravo za puteve. Slavko Ivanić, predsednik Saveta MZ Slepčević, kazao je da je predlog Saveta da se urade dve trafostanice i da se obnovi asfalt na putevima, a građani će nakon upisivanja u spisak za glasanje imati mogućnost da sami predlože ideje koje će se pored predloga Saveta naći na glasačkoj listi.

Mesna zajednica Tabanović na računu ima 2,7 miliona dinara a Savet Mesne zajednice predložiće da se ovaj novac investira u izgradnju crkve.

– Selo je veliko, a nemamo crkvu, zato će Savet predložiti građanima da se novac koji imamo na računu potroši za ovu namenu. Pozdravljam Odluku grada da svi mogu da glasaju o predlozima. Do sada je nas devet iz Saveta odlučivalo o novcu, sada celo selo može da glasa i to je pošteno, rekao je Milan Ivanović, predsednik Saveta MZ Tabanović.

Pored neposrednog izjašnjavanja građana seoskih i prigradskih mesnih zajednica o projektima koji se finansiraju iz budžeta odlučuju i Šapčani. Prošle godine oko osam hiljada građana glasalo je o najvažnijim projektima od interesa za lokalnu zajednicu. Inače, budžet Grada Šapca za ovu godinu planiran je u iznosu od 3,5 milijardi dinara.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoc sredstava iz budzeta opštine Šabac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nuzno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari