Građani protiv sive ekonomije 1Foto: FreeImages / Chris Cummings

Građani 10 država Centralne i Istočne Evrope, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Rumunija protive se sivoj ekonomiji i pozivaju svoje vlade na borbu protiv nje, pokazalo je istraživanje Ipsosa spovedeno za Mastercard.

Građani 10 država, njih 80 odsto, spremno je da promeni svoje navike prilikom kupovine kada shvate da bezgotovinska plaćanja i uzimanje fiskalnih računa pomažu u borbi protiv nezakonite trgovine, navodi se u rezultatima istraživanja.

Podaci za Srbiju su slični, pa je 85 odsto ispitanika izjavilo da su čuli za sivu ekonomiju i većina je povezuje sa neprijavljivanjem radnika 75 odsto, neregistrovanjem dela ili svih prodajnih transakcija 75 odsto i sakrivanjem dela ili celokupnih prihoda preduzeća – 72 odsto.

Rezultati pokazuju da se 74 odsto građana Srbije slaže da što je viši nivo sive ekonomije, to su manje mogućnosti države da pruži građanima javne usluge, dok 80 odsto njih shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje.

Istraživanje je u devet država sprovedeno putem Internet panela na reprezentativnom uzorku starosti od 15-64 godina, oba pola i iz svih regiona od 800 korisnika.

Jedini izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde je sprovedena omnibus studija na grupi od 1.000 korisnika. Istraživački rad je sproveden u februaru 2017. godine, navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari