Gradnja od septembra, vožnja do Nove godine 1Foto: Nenad Kovačević

Poslednji kontigent opreme za jednožičnu kabinsku žičaru-gondolu na Zlatiboru, koja će biti najduža na svetu, francuska kompanija Pomagalski je isporučila Čajetini, koja samostalno finansira taj projekat vrednosti oko 13 miliona evra.

– Time su se stekli uslovi da izvođači radova započnu izgradnju, rekla je za Danas Bojana Božanić, v.d. direktora JP Gold gondola, čiji je osnivač opština Čajetina.

Na tenderu za izvođača radova je izabran konzorcijum na čelu sa užičkim preduzećem MPP Jedinstvo, a čine ga još beogradske firme Hidromontaža i Elkom, kao i Amiga iz Kraljeva. Najveća investicija u istoriji Čajetine, kako je navela, vredna je skoro 13 miliona evra, od kojih je iz opštinskog budžeta plaćeno 9.950.000 evra za opremu, a oko tri miliona evra biće potrebno za radove.

– Očekujemo da se reši višemesečni nesporazumi između opštine Čajetina i Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture oko nadležnosti za izdavanje građevinske dozvole za ovaj projekat od nacionalnog značaja i da će ministarstvo u najkraćem roku izdati lokacijske uslove, dodala je naša sagovornica i istakla da je opština Čajetina dostavila svu neophodnu dokumentaciju.

– Time će biti otklonjene sve pravne i birokratske prepreke za izdavanje građevinske dozvole, koja bi trebalo da usledi do sredine avgusta ili najkasnije do početka septembra – objasnila je Božanić i dodala da je u planu da gradnja počne najkasnije u septembru ove godine i da se, u zavisnosti od vremenskih prilika, završi do početka naredne godine. Nakon što je Vlada Srbije utvrdila javni interes nad zemljištem iznad koga će prolaziti trasa buduće gondole, lokalna samouprava bi trebao da okonča imovinsko-pravne odnose.

– Za eksproprijaciju privatnog zemljišta lokalna samouprava je obezbedila novac. Ostaje da se vidi da li će država zahtevati od čajetinske opštine da plati parcele koje su u vlasništvu države, što bi bio presedan. Na osnovu Zakona o eksproprijaciji, već su obavljeni razgovori sa vlasnicima ili korisnicima privatnih parcela, ali najveći deo zemljišta je u svojini Republike Srbije, pa se početkom naredne sedmice očekuje izjašnjavanje republičkog javnog pravobranioca, objasnila je naša sagovornica. Opština Čajetina je, kako je navela, već dostavila ministasrtvu zahtev za izdavanje lokacijskih uslova i dostavila kompletnu dokumentaciju.

– Od predstavnika ministarstva, tokom nedavnog sastanka, dobili smo uveravanja da će projekat gondole biti prioritetan za sve nadležne službe u tom ministarstvu i nadamo se da će tako i biti, kazala je Božanićeva i dodala da je potrebno da ceo projekat razmotri i državna reviziona komisija.
Nova turistička atrakcija povezaće centar Zlatibora sa Ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, u čijoj blizini će biti međustanica i gde će se graditi Zlatni grad, novi turistički kompleks visoke kategorije.

– Projekat je privukao veliki broj investitora, koji su već kupili parcele na kojima će da grade komercijalne sadržaje, koji će znatno doprineti razvoju turizma na Zlatiboru. Izgradnjom gondole, Zlatibor će postati jedinstven turistički centar ne samo u Srbiji, nego i u regionu i privući će još veći broj gostiju. Gondola je najznačajniji turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju dugoročnog cilja u narednih deset godina, a to je deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. To je i period za koji očekujemo da će se investicija isplatiti i da će uloženi novac biti vraćen u opštinski budžet, odnosno građanima Čajetine, poručila je Božanić.

Zlatni grad protiv "Avatar doline"

– Trenutno, najduža panoramska gondola na svetu je gondola TianmenShan Cable Car u Kini. Duga je 7,4 kilometara i nalazi se nacionalnom parku Zhangjiasie, gde je sniman kultni film Avatar, istakla je Božanić i dodala da će zlatiborska gondola biti duža, jer će ići trasom dugom 8.866 metara, pored pomenutog Zlatnog grada. NJen kapacitet biće 1.000 ljudi, prevoziće 600 putnika na sat, a panoramska vožnja iznad najlepših pejzaža Zlatibora trajaće 25 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari