Gradonačelnik obećao da će tražiti jeftiniji „ruski gas“ 1Foto: UPSS

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je preksinoć da će se založiti da taj grad i njegovi građani ubuduće plaćaju prirodni gas za daljinsko grejanje „pod povoljnijim uslovima“ nego sada.

Sada je gas 30 odsto skuplji nego u drugim delovima Srbije, usled državnog aranžmana sa Rusijom, po kojem Niš i jugoistok zemlje ovaj energent dobijaju posredstvom Jugorosgaza, dok se svi ostali snabdevaju preko jeftnijeg Srbijagasa. Bulatović je prisustvovao protesnom okupljanju nekoliko stotina građana nezadovoljnih radom javnih preduzeća i cenama komunalnih usluga. Ulični protest je organizovao Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), koji je između ostalog jedan od inicijatora formiranja Građanskog fronta Srbije (GF), a na njemu su govorili i predstavnici Lokalnog fronta Kraljeva, takođe jednog od osnivača GF.

– Hoću da zajednički sastavimo zahtev nadležnima povodom snabdevača prirodnim gasom za Niš i da nađemo rešenje koje je u interesu građana Niša- rekao je Bulatović ispred Gradske kuće, odgovarajući na zahteve govornika UPSS-a da Niš konačno „prestane da bude zatočenik sporazuma između Srbije i Rusije“, nastalog krajem 2008. godine, kada je u paketu sa prodajom NIS-a ugovoreno da se kreditni dug ex Jugoslavije prema Rusiji u iznosu od oko 2,5 milijardi dolara „izmiruje“ kupovinom prirodnog gasa za potrebe jugoistoka Srbije preko Jugorozgasa, iako je ovaj deo zemlje ubedljivo najsiromašniji, a Jugorozgas skuplji od Srbijagasa.

Gradonačelnik je povodom nedavne odluke Gradskog veća da daljinsko grejanje poskupi 40 odsto rekao da „nije prekršio“ predhodno dato obećanje da ono neće postupeti, jer fiksni deo računa, za koji je nadležno Gradsko veće nije poskupeo. Porastao je „samo“ varijabilni deo računa, „za koji Grad nije nadležan“, a koji se koriguje po metodologiji Uredbe Vlade Srbije kada poskupe energenti na svetskom tržištu, što se u proteklih šest meseci dogodilo sa prirodnim gasom. On je pozvao predstavnike UPSS-a da „sednu i razgovaraju i o svim drugim kritikama rada javnog sektora, kako bi našli najbolja rešenja“. Pri tom nije odgovorio na konkretne zahteve da cena fiksnog dela računa za daljinsko grejanje, koji „zavisi od Grada“, bude smanjena za više od 50 odsto, što su kao realan iznos „izračunali“ stručnjaci ovog Pokreta, kao i da se broj zaposlenih u preglomaznoj Gradskoj toplani i Objedinjenoj naplati smanji, a Pokret dobije svog predstavnika u „praznoj stolici“ u nadzornim odborima tih javnih preduzeća.

Miroslav Cvetković, predsednik niške Vlade u senci, koju je formirao UPSS, upozorio je da Objedinjena naplata samo za klasično fakturisanje, štampanje i dostavu računa za deo komunalnih usluga u gradu- što bi inače mogao da radi višak zaposlenih u svakom od tih JKP, godišnje inkasira 186,475 miliona dinara. Usluge koje pruža tim JKP-ma ona ne naplaćuje po tarifniku, već procentualno po svakom računu, što uvećava njene prihode, a opterećuje građane. Mada joj „nije potrebno više od 70 zaposlenih“, ima 142 radnika, od kojih su samo 40 operativci. Prosečna plata zaposlenih je 55.000 dinara, što je za 14.000 dinara više od septembarske prosečne plate u Nišu. Direktor Objedinjene naplate prima 125.000 dinara.

– Ovo JKP, kao i sva druga javna preduzeća u Nišu predstavljaju preglomazna odlagališta za partijske kadrove, koji pri tom nisu dovoljno stručni, i jasan su dokaz o partokratiji i korupciji u javnom sektoru. Osiromašeni građani Niša više ne mogu da izdrže takve namete- rekao je Cvetković, uz zaključak da je “poslednji trenutak za reformu javnih komunalnih preduzeća u Nišu i Srbiji”.

Na protestu su se čule pištaljke i trube, a najčešći povici bili su“Lopovi” i “Motka”. Demonstranti su nosili transparente: „Budućnost je naša, jel vas strah“, “Šta je veće zlo za narod- osiromaženi uranijum ili obogaćeni političari“ ili “Bulatoviću, slagao si i ponizio Nišlije- legao si na rudu Gradskog veća za cenu grejanja”. Pre okupljanja ispred Gradske kuće organizovana je protesna šetnja kroz širi centar grada.

Gradovi služe da se premijer izdere gradonačelnicima

– Niš, Kraljevo, Pančevo, Sombor ili bilo koji drugi grad u Srbiji ovoj vlasti služe pre svega za zbrinjavanje njihovih partijskih kadrova. Niš i Kraljevo služe i da se premijer (Aleksandar Vučić) javno izdere našim gradonačelnicima. Naše je da se protiv takvog stanja borimo. Neko sme, da bi svi mogli – rekao je okupljenima Vladan Slavković, predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo.

Ugovor Srbija-Rusija se mora menjati

– Mi ne priznajemo cenu te fantomske firme koja se zove Jugorozgas, tim pre što ona ne isporučuje niškoj Gradskoj toplani ruski gas, kao što se govorilo, već ga uzima od Srbijagasa. Znamo da se ugovor između Srbije i Rusije ne može raskinuti, ali on se može i mora menjati. Gradska vlast Niša mora na tome da insistira kod nadležnih- rekao je Đokica Jovanović, jedan od lidera UPSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari