Gradonačelnik Pirota: Izgradnja magistralnog gasovoda Niš-Sofija značajna za Pirot 1Foto: Zoran Panić

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas da je izgradnja gasne interkonekcije Niš – Sofija od velikog značaja za dalji razvoj Pirota.

„Tender za deonicu gasovoda od Dimitrovgrada do Niša trebalo bi da bude raspisan 17. marta“, izjavio je Vasić za TV Pirot u direktnom uključenju u Jutarnji program.

On je dodao da je u Bugarskoj već izabran izvođač radova za deonicu od Sofije do granice sa Srbijom.

„U planu je da gasovod bude operativan u junu naredne godine. Potom će se raditi na odvajanju kraka ka Pirotu kako bi i grad mogao da se snabdeva gasom“, istakao je Vasić

Ovaj krak za Pirot od magistralnog gasovoda je, kako je naveo, važan za Pirot kako bi Toplana, ali i pirotska privreda odatle mogle da koristi gas.

„O tome su razgovarali predstavnici pirotske Kompanije “Tigar Tajers” i direktor “Srbijagasa”. Izgradnju tog kraka, odnosno sekundarne mreže, prema najavama finansiraće “Srbijagas” a vrednost te investicije je izmedju 10 i 20 miliona evra“, rekao je Vasić, dodajući da očekuje da će, prema sadašnjim planovima i prognozama, pirotska privreda gas moći da koristi od kraja 2023. godine.

Prema njegovim rečima, Pirotu kao gradu i destinaciji za investitore nedostaje upravo gasovod.

„Svega tri kompanije “Mišlena” u Evropi koriste ugalj jer nemaju mogućnost za korišćenje gasa kao energenta a jedna od njih je njihova Kompanija “Tigar Tajers” u Pirotu“, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari