Gubitke preuzeo Srbijagas 1Foto: EPA/ SERGEY DOLZHENKO

U zamenu za dug od četiri miliona evra Zrenjanin je izvršio prenos svojine distributivnog sistema prirodnog gasa na teritoriji grada u svojinu „Srbijagasa“, ne saopštivši koja je vrednost prenete imovine u zamenu za dug.

Slične ugovore sa javnim preduzećem „Srbijagas“ potpisali i predstavnici gradova Kraljevo i Kragujevac. Prilikom potpisivanja ugovora o regulisanju međusobnih potraživanja, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da nema više međusobnih dugovanja.

– Snabdevanje gasom biće uredno, cena se neće menjati. Grad Zrenjanin je odlično procenio značaj sporazuma, jer snabdevanje gasom ne može biti komunalna delatnost. Tu uvek imate prevelike troškove i zapošljavanja. Preporuka je Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i EBRD da Srbija ima četiri distributivne zone, a ne da svaki grad ima trošak u toj oblasti i lokalnog distributera. Najvažnije je da će gas u Srbiji, u roku od najduže dve godine, biti dostupan svakom industrijskom potrošaču – objasnio je Bajatović.

Zrenjaninska toplana svoj dug prema Srbijagasu nije mogla da reši punih deset godina, jer se dug, kako tvrde, napravio u sezoni 2008/2009. godine prilikom korekcije cene gasa od 60 odsto, kada cena daljinskog grejanja nije pratila tu korekciju.

Sa nagomilanim kamatama dugovanje je dostiglo četiri miliona evra, pa je Grad Zrenjanin doneo odluku da sve izmiri poklanjanjem gasne mreže. Prema podacima poslovnog udruženja Toplane Srbije, gubitke u 2018. godini od 60 toplana iskazalo je 19 toplana, na šta je uticalo neblagovremeno odobravanje tarifa od strane jedinica lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari