Trenutne gužve na Budvanskoj rivijeri i podaci Turističke organizacije Budve da je do sada pristiglo više od 15.000 gostiju, od čega je 14.256 stranaca, najavljuju da naredna dva meseca neće biti lako naći ni smeštaj ni slobodnu ležaljku na plaži u ovom delu crnogorskog primorja.

Trenutne gužve na Budvanskoj rivijeri i podaci Turističke organizacije Budve da je do sada pristiglo više od 15.000 gostiju, od čega je 14.256 stranaca, najavljuju da naredna dva meseca neće biti lako naći ni smeštaj ni slobodnu ležaljku na plaži u ovom delu crnogorskog primorja. U odnosu na isti period protekle godine poseta gostiju je veća za 31 odsto, a najviše je gostiju iz Rusije. Rusi su sada i najveći investitori kada je reč o Budvanskoj rivijeri. Oni kupuju nekretnine za koje treba reći da su znatno poskupele, pa tako cena kvadratnog metra u novogradnji dostiže četiri i pet hiljada evra. To je donekle uticalo i na cene u restoranima, ali je osnovna ponuda i dalje pristupačna, i samo donekle skuplja u odnosu na Srbiju. Plaže su uređene, a na podizanje nivoa usluge svakako je uticalo opremanje luksuznih hotela.
Najviše pažnje svojom ponudom privlači novootvoreni hotel Splendid u Bečićima, na čijem levom krilu još uvek traju građevinski radovi. Hotel ima pet zvezdica i nudi potpun ugođaj, kaže za Danas Časlav Perović, portparol hotela Splendid. Novina je luksuzan President apartman od 370 kvadrata, čije rentiranje po danu iznosi sedam hiljada evra. Hotel ima i nešto manji apartman Penthaus, čija se cena dnevno kreće od tri do četiri hiljade evra, a na vrhu hotelskog zdanja je smešten heliodrom, za goste koji stižu helikopterom. Po svojoj ponudi slede hoteli u okruženju, među kojima su i Maestral HIT u Pržnu i hotel Rivijera u Petrovcu. Cene se kreću od 65 do 240 evra za noćenje sa doručkom, dok iznajmljivanje apartmana u vilama dnevno staje od 30 do 60 evra. U Bečićima su i hoteli Montenegro Stars i Belvi, kao i hotel Tara, svi preuređeni i kategorizovani.
Biser crnogorske obale, hotel Sveti Stefan i kompleks srpske kraljevske porodice Karađorđević sa vilom Miločer i hotelom Kraljičina plaža stoje zaključani a prelepi parkovi u okruženju sada su potpuno zarasli. Iako je Turističko preduzeće Budvanska rivijera ovaj kompleks dalo u zakup na 30 godina Aman Risortu, ugovor o kome bruji cela Crna Gora nije počeo da se realizuje. Hoteli su zatvoreni a adaptacija nije počela. Na brojna pitanja novinara, iz Ministarstva turizma nije bilo odgovora, mada se nazvanično govori da su nadležni u Crnoj Gori pokušavali da stupe u kontakt sa zakupcima.
Iako je rok za završetak građevinskih i javnih radova bio 15. jun, termin je ispoštovan samo u slučaju autostrade u Budvi, kojom je donekle rasterećen saobraćaj, dok se put kod Kemenova još uvek proširuje. Tunel i pešačka staza iz Rafailovića prema Kamenovu su gotovi, a trenutno se asfaltira prilaz plaži u Kamenovu. Gužva je ne samo na kopnenim putevima, već i morskim. U Budvanskoj luci već nema mesta za luksuzne jahte, čiji vlasnici tek počinju da pristižu. Prilična gužva i nedostatak mesta u ugostiteljskim objektima primetno su zabeleženi tokom protekla tri dana, kada je održan Budvanski muzički festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari