Meštani Kovačice zatražili su od lokalne Vamedie odgovor na pitanje zašto u vrelim letnjim danima u jednom trenutku osam dana nisu imali vode. Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da je u pitanju jedna vrsta diverzije.

– To je crpna stanica Prskavac 1, pa vode nije bilo sve dok nismo rešili problem. Neko je obio crpnu stanicu na Gradcu. Do te crpne stanice mora se ići pešice i teško je pristupačna. Ona izbacuje vodu 200 metara naviše do rezervoara i odatle su još tri crpne stanice zadužene za snabdevanje vodom ostalih sela. Neko je razvalio prozor, ušao unutra i odvrnuo pumpe. Kada je to uradio, voda se vratila sa kote od 200 metara i potopila celu crpnu stanicu. Tu ima struje, pa su pumpe izgorele i automatski su svi ostali bez vode. Ceo Prskavac je bio bez vode. Reagovali smo najbrže moguće kako bi ponovo osposobili sistem vodosnabdevanja, kaže Milanović navodeći da će prikupljeni podaci i zapisnici o zatečenom stanju tada, biti predati policiji.

U gradu je zabeleženo i ubacivanje ćebeta u kanalizaciju čime je praktično u jednom trenutku protok fekalne vode prema fabrici za preradu otpadnih voda zaustavljen.

– To ćebe je jedno vreme nošeno vodom, ali na ukrštanju cevi je blokiralo dalji protok. To ćebe je jedino moglo biti ubačeno kroz šaht, a mi po zakonu ne smemo da zavarimo, objašnjava direktor Vodovoda.

Otimanje vode nakon presecanja

Stalno presecanje cevovoda i preusmeravanje vode naročito je izraženo na vodovodu Kukalj. Njega su u najvećoj meri radili meštani pa im je poznato kuda su cevi prošle. One su polagane i kroz privatne parcele i u slučaju takvih diverzija nije lako otkriti gde je došlo do presecanja. „Postalo je uobičajeno da preusmeravaju vodu na svoju stranu, da u crpnim stanicama pokušavaju da regulišu ventilima snabdevanje vode, a neretko lome ventile ili ih odnose nakon što preusmere vodu“, kaže Milanović.