Multinacionalna kompanija Hajneken završila je preuzimanje MB pivare iz Novog Sada, izjavio je juče generalni direktor Hajneken importa u Srbiji Nenad Šarenac. On je agenciji Beta kazao da će nova kompanija poslovati pod imenom Brojeraj MB, ali nije naveo ukupnu vrednost tog preuzimanja.

Multinacionalna kompanija Hajneken završila je preuzimanje MB pivare iz Novog Sada, izjavio je juče generalni direktor Hajneken importa u Srbiji Nenad Šarenac. On je agenciji Beta kazao da će nova kompanija poslovati pod imenom Brojeraj MB, ali nije naveo ukupnu vrednost tog preuzimanja. Šarenac je naglasio da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova neće uticati na planirane investicije te kompanije u Srbiji. „Mi neometano nastavljamo sa planiranim aktivnostima“, istakao je on i dodao da bi spajanje poslovanja sa turskim Efesom, vlasnikom pančevačke Vajfert pivare i Zaječarske pivare, trebalo da bude završeno u narednih nekoliko nedelja. Hajneken je u decembru 2007. počeo preuzimanje MB Rodić pivare, koja je četvrta po prodaji piva u Srbiji sa sedam odsto učešća na tržištu i godišnjim kapacitetom od 1,5 miliona hektolitara.
Pripajanjem Efesovih pivara u Srbiji, koje su zauzimale treće mesto na tržištu sa udelom od 10 odsto, Hajneken će u Srbiji moći da proizvede ukupno 2,9 miliona hektolitara piva godišnje.
Prema podacima Agencije za privredne registre, osnivački kapital pivare MB iznosi 67,6 miliona evra u stvarima i pravima. Holandski Hajneken i turski Efes počeli su krajem januara udruživanje poslovanja pivara u Srbiji, Kazahstanu i Uzbekistanu koje bi trebalo da bude završeno tokom prve polovine 2008. godine. Nakon toga Hajneken će biti vlasnik 72 odsto, a Efes 28 odsto udruženih pivara u Srbiji. Grupa Hajneken vlasnik je više od 115 pivara u više od 65 zemalja. Ukupan obim prodaje te grupe je 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtim proizvođačem piva u svetu. U 2006. godini imala je prihod od 12 milijardi evra, a neto profit 930 miliona evra, ne računajući vanredne stavke i amortizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari