Agenciju za sertificiranje halal kvaliteta osnovala je Islamska zajednica u Srbiji još 2007. godine kao odgovor na svetsku potrebu za ovakvim proizvodima koji imaju implementiran halal standard kvaliteta.

Za direktora je 2012. godine postavljen Samir Tandir. Povod za razgovor bila je nedavna službena poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa kojima Republika Srbija ima veoma dobre odnose i veliki interes za plasman proizvoda. Tandir je zadovoljan time što su klijenti Agencije najveće kompanije: Delta, MK grup, Zlatiborac, Perutnina Ptuj, Vindija, Frikom, Somboled.

– Proces implementacije standarda počinje tako što se zainteresovana kompanija obraća Agenciji sa zahtjevom, a mi organiziramo obuku za zaposlene te kompanije kako bi se upoznali sa zahtjevima halal standarda, što zavisi od industrije, odnosno koliko je rizična. Logično da su rizične one koje se bave mesnim prerađevinama i konditorskim proizvodima jer ulazi mnogo komponenti. Recimo, u proizvodnji konditorskih proizvoda koristi se jeftiniji svinjski želatin umjesto goveđeg jer je riječ o milionskim uštedama. Da bi dobili sertifikat, kompanije moraju da obezbijede halal sirovine, bez svinjskog mesa, alkohola, ali i genetski modifikovanih proizvoda, odnosno da ne sadrže ništa što je štetno za zdravlje ljudi ( kao što su energetski napici) što se dokazuje laboratorijskim analizama. Poslije obuke, tehnolozi u kompanijama vrše implementaciju prema zahtjevima halal standarda, neke kompanije angažuju i konsultante, a kad dobiju dokumentaciju, slijedi sertifikacijski audit. Agencija četiri puta godišnje kontroliše svako preduzeće koje je dobilo halal sertifikat, dva puta je kontrola nenajavljena, objašnjava Tandir.

Bili ste nedavno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kakve se mogućnosti za plasman robe otvaraju kompanijama sa ovih prostora?

– Halal tržište je najbrže rastuće tržište na svijetu. Riječ je o milijardu i 400 miliona konzumenata. Ekonomski potencijali mjere se bilionima dolara. Zahvaljujući prijateljstvu premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića i princa prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda al Nahijana, otvorilo se pred nama prestižno tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata. Da bi kompanije iz Srbije mogle da plasiraju proizvode na ova tržišta neophodno je da Srbija i UAE usklade veterinarske i halal standarde. Sertifikat naše Agencije je priznat u cijelom svijetu ali pošto je ovo tržište „creme de la creme“ (najprobirljivije ili najbolje među najboljim), oni su uveli još jedan nivo procedura. Na poziv državne akreditacione kuće iz Dubaija ja sam sa saradnicima boravio na obuci kako bi bili upućeni šta sve treba uskladiti sa zahtjevima ovog tržišta. Tu su bili i predstavnici još petnaestak zemalja, a naša Agencija je predstavljala Srbiju. Iskoristio sam priliku da razgovaram i sa ambasadorom Milošem Perišićem kako bi što više saznali o administrativnim problemima koje imaju naše firme i kako podići nivo njihove saradnje sa emiratima. Imali smo niz sastanaka sa predstavnicima velikih kompanija koje se bave distribucijom proizvoda i organizovanjem turističkih putovanja jer naša Agencija ima i dio za konsalting. Takođe smo razgovarali i sa predstavnicima Ministarstva za islamske poslove koje je veoma uticajno.

Da li bi ste nam preneli neke utiske, kako to izgleda „na licu mesta“. Realno, da li naši proizvođači imaju šanse?

– Evo na primjer: kilogram malina košta tamo 50 evra, kupina 60 evra, a višanja 70 evra. Najčešće ih uvoze iz Meksika i SAD. To je jako probirljivo tržište i najveće svjetske kompanije bore se za njega. Moguće je plasirati našu kvalitetnu robu, ali je neophodna jaka politička podrška i zato je veoma važno iskoristiti veze koje ima premijer Vučić, odnosno neke političke ličnosti, među kojima je svakako i narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Kako bi ste ocenili halal tržište u okruženju? Da li je moguća saradnja i zajednički plasman?

– Vrlo je razvijeno halal tržište u regionu jer ima 50 odsto direktnih halal konzumenata. Ali i u Evropi čak dvije trećine nemuslimana kupuje proizvode koji imaju halal sertifikat jer ih smatraju dodatno provjerenim i kvalitetnijim. I Rusija je veliko halal tržište i veliki potencijal za plasman proizvoda kojima halal sertifikat garantuje poseban kvalitet.

Gde se tu mogu pronaći mali proizvođači?

– Najveći diktiraju tempo razvoja ali su bitne i sirovine i oni tada uključuju u cijeli proces upravo male proizvođače koji proizvode takve sirovine koje imaju garantovani halal kvalitet. Naša Agencija je u prilici da uvijek preporuči takve proizvođače, odnosno mala preduzeća koja imaju halal sertifikat, da velike kompanije poveže sa njima. Možete to sagledati recimo kroz proces proizvodnje mesnih prerađevina gdje su veoma važne klanice sa halal sertifikatom i one mogu tada da rade sa velikim sistemima, za velika tržišta.

Ima li mogućnosti da se stigne i do takvih tržišta kakvo je ono u UAE?

– To je veliko tržište ne samo zbog broja stanovnika, već prije svega zbog 15 miliona turista koji dolaze i koji su veoma probirljivi. Ovdje govorim samo o emiratu Dubai. Kupovne navike su na najvećem nivou jer standard to dozvoljava. I bogati ovdje dobijaju komplekse. To je Dubai. Tu vladaju nezamisliva raskoš i potrošačka groznica.

Šta ste konkretno učinili?

– Kroz naš uticaj obezbjedili smo da naše Ministarstvo za poljoprivredu i pojedine lokalne samouprave, među kojima je i Prijepolje, daju subvencije za uvođenje halal sertifikata jer cijena za velike kompanije nije problem ali za male jeste jer se kreće od par do desetine hiljada evra. Ovo je prilika da kompanije, odnosno preduzeća, razmišljaju drugačije, van lokalnih granica, pa čak i granica neposrednog okruženja, da povećaju obim posla, a to direktno utiče na povećanje zaposlenosti i vraća se u domaću kasu, odnosno popunjava naše budžete .

Dolaze inspektori iz UAE

Da li je cela ta priča realna za nas?

– Sigurno da jeste. Najavljeno je da će ovog mjeseca inspektori Ministarstva za poljoprivredu UAE obići firme u Srbiji koje žele da izvoze svoje proizvode na to tržište kako bi dobili odgovarajuće dozvole. Agencija za sertificiranje halal kvaliteta je partner Vlade Srbije i svakako smo direktno uključeni u cijelu tu priču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari