Proizvođači maline, koji zahtevaju otkupnu cenu 1,45 evra za kilogram, nisu odustali od blokade puteva i sačekaće desetak dana kako bi proverili kretanje cene tog voća na tržištu. S druge strane, hladnjačari se zvanično ne oglašavaju, ali nezvanično tvrde da je sadašnja otkupna cena od 100 do 110 evra – realna.


Udruženje Srpska malina pokušalo je da isposluje pomoć od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali je sa njihovim predstavnicima, umesto Nikolića, pre neki dan razgovarao Aleksandar Vučić, v.d. predsednika SNS, obećavši da će problemi u malinarstvu početi da se rešavaju nakon formiranja republičke vlade.

– Ne verujem u obećanja SNS. To je samo kupovina vremena da se sačeka da prođe sezona otkupa, a onda će biti sve po starom – kaže za Danas Rade Šunjevarić, predsednik udruženja Srpska malina, poručivši da malinari neće odustati od tražene cene.

Oni zahtevaju 1,43 evra, i tvrde da je proizvodna cena 1,20 evra, tako da je njihova zarada 20 evrocenti po kilogramu. „Međutim, problem je što vlasnici hladnjača uopšte ne žele da razgovaraju sa nama o otkupnoj ceni“, dodao je Šunjevarić, istakavši da je i drugo udruženje – Unija proizvođača maline, spremno da se pridruži protestima, ukoliko izostane dogovor sa vlasnicima hladnjača.

– Naš problem je što nismo bili jedinstveni. Trebalo bi da se udružimo kao što su to učinili vlasnici hladnjača koji diktiraju cenu maline – ocenio je Šunjevarić, dodavši da malinari nisu odustali od blokade puteva, ali da će desetak dana čekati reakciju hladnjačara i pratiti cenu ovogodišnjeg roda, za koji kaže da je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, što bi, kako zaključuje, trebalo da poveća otkupnu cenu maline.

Međutim, jedan od velikih otkupljivača, koji je želeo anonimnost, za Danas kaže da bi „proizvođači trebalo u obzir da uzmu prodajnu cenu iz koje“, kako kaže „proizilazi otkupna cena“, te da je u interesu otkupljivača da proizvođači budu zadovoljni“.

– Nama nije u interesu da proizvođači rade u korist sopstvene štete i da propadaju. Ipak, trebalo bi malo više da vode računa o prinosima, jer to donosi profit, a država bi trebalo da ograniči marže na veštačko đubrivo i zaštitna sredstva, čime bi se troškovi proizvodnje znatno smanjili“, kaže naš sagovornik i dodaje da „sadašnja cena proizvođačima omogućava zaradu od 20 do 30 odsto“.

Konkurencija

– Hladnjače imaju zalihe maline od prošle godine, ali realnost je da cenu na inostranom tržištu određuje konkurencija. Primera radi, u Poljskoj otkup je počeo sa cenom od 58 evrocenti, a Čile još uvek ima zalihe maline u Evropi, tako da je naša otkupna cena veoma realna“, dodaje vlasnik hladnjače iz Arilja, koji želi anonimnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari