Hobi iz detinjstva prilika za profit 1Radni sto "La Rumli"; Sve fotografije: "La Rumli"

Aleksandra Ruml, diplomirani filolog češkog jezika, još kao mala obožavala je da se igra sa perlama, dugmićima, mašnama, kristalima. Tokom završetka studija ovaj hobi doneo joj je dodatni profit.

Ruml se već šest godina bavi izradom unikatnog nakita za svaki dan i posebne prilike, ali aksesoara za venčanja. Svoj brend nazvala je po karakterističnom prezimenu – „La Rumli“. Nakit izrađuje od raznih tkanina, kao što kaže, po principu – sve što joj padne pod ruke.

„Radim sa dugmićima, keper trakom, mašnicama, kristalčićima…“, priča Aleksandra. „Verujem da kao i većina hobija, i moj je nastao potpuno spontano. Kao mala sam volela da se igram sa perlicama, kitim ogrlicama, ukrašavam prostorije i slično.“

Hobi iz detinjstva prilika za profit 2

Prepoznatljiva po originalnim trajnim bidermajerima

Kada je videla da, i pored obaveza na fakultetu i drugih poslovnih poduhvata, svakih nekoliko dana se vraća u sobu i nastavlja da šije, spaja, lepi – shvatila je da će je ovaj hobi odvesti u preduzetništvo, čime god se bude bavila kao primarnim poslom tokom života. Takođe, i priliku da konstantno ispoljava svoju kreativnost.

„Okupirala sam tadašnju sobu tkaninama i dugmićima i satima bih sedela nad prostirkom pokušavajući da napravim nešto, proučavajući najbolji način lepljenja, ručnog šivenja…“, seća se Ruml. „Na samom početku su to bili nespretni pokušaji šnalica i traka za kosu, koje su moje drugarice i sestra nosili i testirali. Zbog svakodnevnih obaveza, dešavalo mi se nekoliko puta da sam bila na ivici da odustanem od svega, ali tih mojih „5 minuta“ prilikom pravljenja i kada vidite da neko zaista voli to što napravite, vas vraćaju da kažete sebi – ma mogu ja to.“

Sada kaže da misli da je to jedna od najboljih stvari koju je uradila za sebe jer je uspela da zaradi, ali i da se zabavi.

„La Rumli je zaista nešto u čemu uživam. Vreme koje provedem nad nečim što volim i što me ispunjava, nema cenu“, dodaje ona.

Umetnica – filološkinja je ubrzo proširila svoj asortiman na ženske kravate, zatim ogrlice, rajfove, ukrase za kosu za najmlađe, kasnije i na bidermajere, ukrase za kosu i pojaseve za mlade, detalje za venčanja… 

Aleksandra navodi da su joj na početku punu pomogli saveti, ali i konkretna pomoć prijatelja. Iz jedne marketing agencije su joj kreirali sadašnji logo i pomogli oko osmišljavanja pakovanja. Zatim je napravila svoju prvu samostalnu izložbu, gde su joj opet pomogli prijatelji i porodica da sve to realizuje. Zapravo, njene najbolje prijateljice postale su prava „pokretna izložba“ Aleksandrinih radova, jer su ih one prve nosile i tako je direktno preporučivale novim mušterijama. Zapravo su umetničini prvi primerci zapravo prodati tehnikom „od usta do usta“.

Kasnije su usledila izlaganja na raznim manifestacijama, revije, samostalna izlaganja, saradnja sa salonima, da bi danas već postala prepoznatljiv brend.

Hobi iz detinjstva prilika za profit 3

Aleksandra Ruml (u sredini) sa prijateljicama koje su joj pomogle da promoviše brend

Njeni kupci su preko interneta mahom ljubitelji originalnog nakita, ali je poslednjih godina posebno popularna po izradi nesvakidašnjih bidermajera, koji su u potpunosti urađeni od tkanina, dugmića, traka i ostalog trajnog materijala, pa sam bidermajer može da ostane trajna uspomena sa venčanja.

Novo

Novi projekat koji pokreće su La Rumli kartice uspomena kako za dečake i devojčice, tako i za trudnice. „Mame i tate će imati prilike da uz vesele i duhovite kartice isprate sve zabavne trenutke svojih mališana do prve godine i naprave svoje foto albume, a trudnice da zabeleže sve blažene trenutke drugog stanja, mrdanja u stomaku, prve igračke“, objašnjava Ruml.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari