Holcim Srbija, koji je u februaru 2002. godine postao većinski vlasnik Fabrike cementa Novi Popovac najavio je otpuštanje oko 300 radnika, od 710 koliko ih je zaposleno, uz otpremninu do 500 evra. Zbog toga su predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata zatražili pomoć predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića.

Holcim Srbija, koji je u februaru 2002. godine postao većinski vlasnik Fabrike cementa Novi Popovac najavio je otpuštanje oko 300 radnika, od 710 koliko ih je zaposleno, uz otpremninu do 500 evra. Zbog toga su predstavnici Samostalnog i Nezavisnog sindikata zatražili pomoć predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića. Sa zajedničkog sastanka Paunovića i predstavnika ova dva sindikata saopšteno je da će opština Paraćin zatražiti od Holcima da još jednom razmotri odluku o planiranom smanjenju broja radnika. U Sindikatu ističu da su iznenađeni tom „neočekivanom najavom“, naročito posle potpisivanja kolektivnog ugovora (sredinom aprila), i napominju da je zahtev radnika da otpremnina bude 1.000 evra po godini staža.
Kada je Holcim preuzeo Cementaru u njoj je radilo 2.300 radnika, ali u međuvremenu, uz otpremnine, iz fabrike je otišlo oko 1.600 radnika. U sindikatima napominju da je novim kolektivnim ugovorom predviđeno da se deo profita Cementare, namenjen za isplatu radnicima, smanji sa pet na tri odsto, da regres ostane na nivou 1,5 prosečnih zarada u republici i da se ukinu jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari