HORES: Pomoć države gradskim hotelima ublažiće krizu u poslovanju i sačuvati zaposlene 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Predsednik Skupštine Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Tomislav Momirović izjavio je danas da će prva sektorska pomoć države, namenjena gradskim hotelima od 350 evra po ležaju i 150 evra po osobi, ublažiti posledice krize u poslovanju izazvane pandemojim korona virusa.

„Pomoć je nemenjene gradskim hotelima koji nisu mogli nikako drugačije da nadomeste gubitke u poslovanju, jer u hotele u Beogradu i Novom Sadu teško će doći ljudi iz Leskovca ili Bačkog Petrovca u većem obimu. To nije realno“, kazao je Momirović za RTS.

On je naveo da hotelski biznis u gradovima trenutno ne postoji i da je u tim okolnostima prioritet da se sačuva infrastruktura i zaposleni.

„Jedini uslov za direktnu pomoć je da se ne otpuste radnici. Ova mera će doprineti da se sačuvaju zaposleni u narednih šest meseci, kojiko će ovo sigurno trajati, vlada će pokriti dve ili tri plate i isto toliko i hotelijeri iz rezervi ili zaduženja u uslovima kada nema prometa“, kazao je za on i podsetio da je u Beogradu popounjenost hotela pala ispod devet odsto.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, najavio je pre par dana da se krajem septembra, najkasnije početkom oktobra, očekuje isplatu 1,25 milijardi dinara pomoći za oko 280 hotela u gradovima.

Pomoć dobiti registrovani i kategorizovani hoteli u 27 gradova Srbije, za šta je novac usmeren od turističkih vaučera i iz budžetske rezerve.

Kako je najavljeno, hotelijeri će dobiti 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a u narednih desetak dana biće raspisan poziv za prijeve za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari