Hotelijeri ostali bez 6.000 radnika 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Hotelijeri traže novu pomoć od države, 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, jer će ukoliko se ovako nastavi mnogi bankrotirati, a već sada ostali su bez više od 6.000 radnika.

„Prvog januara prošle godine u hotelijerskoj industriji radilo je 19.500 radnika, 31. decembra 2020. bilo ih je 13.300 i to samo u hotelima. Nije bilo posla, neki su ga promenili, drugi su otišli u inostranstvo, ali je činjenica da ih je sve manje i da neće imati ko ni da radi“, kaže za Danas Georgi Genov, predsednik HORES-a. Pojedini hoteli, kako kaže Genov, već su počeli da traže radnike u drugim zemljama, poput Bangladeša, jer kod nas ih nema dovoljno, a i niko neće da radi za 30.000 dinara.

„Popunjenost kapaciteta je u ovom trenutku nekih 27 do 30 odsto, što je nedovoljno da bi se normalno radilo i zato smo mi formulisali i tražili još jednom pomoć od države i to za sve one hotele koji su imali popunjenost manju od 30 odsto“, ističe Genov.

Pomoć koju traže je za prvih pet meseci ove godine i identična je onoj koju su gradski hoteli već dobijali u dva navrata, jednom prošle i jednom početkom ove godine.

„Pomoć je neophodna da bi hoteli preživeli, pogotovo što ima nekih 47 ili 48 hotela koji u prvom naletu nisu konkurisali za pomoć iz raznih razloga“, napominje Genov.

Prema anketi HORES-a, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja ove godine bila je 32 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7 odsto, za jul 18,7 odsto i za avgust 4,8 odsto.

U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7 odsto i za avgust 12,5 odsto. Nešto bolja popunjenost hotela, ali ne značajno bila je na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor, gde je prosečna popunjenost bila 38,8 odsto.

Osim što su dva puta tokom epidemije dobili dva puta po 500 evra, hotelijeri su dobili i još jednu minimalnu zaradu za zaposlene, pored tri polovine tog iznosa koji su dobili svi radnici čiji su poslodavci zatražili tu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari