Hotelijeri Srbije: Dodatna državna pomoć za samo dva meseca neće spasti hotele od zatvaranja 1Foto: www.slavijahotel.com (arhiva)

Hotelijeri Srbije su danas ocenili da dodatna pomoć države od 60 odsto minimalne zarade za zaposlene za samo dva meseca, neće spasti mnoge hotele od zatvaranja.

Direktor hotela „Radison kolekšen“ u Beogradu, Aleksandar Vasilijević rekao je za Betu da je „svaka pomoć dobrodošla, ali nije dovoljna, jer je situacija u poslovanju teška i preživeće samo hoteli koji imaju uštede iz ranijih godina“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć novi paket pomoći preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima finansijskom podrškom za plate zaposlenih u iznosu od 60 odsto od minimalne zarade u trajanju od dva meseca, a uz to odlaganje plaćanja poreza najmanje za jedan mesec.

„Svi hoteli su u minusu od 1. aprila i ko je ranije štedeo, sada troši tu akumulaciju, jer su prihodi svega nekoliko odsto od prihoda godinu dana ranije“, rekao je Vasilijević.

Vlasnica hotela „Ana-luks“ u Pirotu, Ana Lazarević, rekla je da će najavljena pomoć omogućiti da hotel preživi do oktobra, „kada bude mogao da otpusti višak zaposlenih bez kazne“.

„Svi koji su uzeli pomoć za isplatu minimalnih zarada iz prvog paketa, pokajali su se, jer je bila uslovljena zabranom otpuštanja viška zaposlenih iznad deset odsto, u suprotnom kazna je 600.000 dinara, uzeti novac morao bi da se vrati za pet dana, uz kamatu od 17 odsto“, rekla je Lazarević.

Dodala je da su hotelijeri mislili da će se pandemija smiriti i da će početi da rade, a sada kada se pandemija produžila i „posla nema, svi su u velikom problemu i šoku“.

Lazarević je rekla da u hotelu ima po troje-četvoro gostiju, a u restoranu ima više kelnera nego gostiju.

Hotel „Ana-luks“, po njenim rečima, mesečno plaća „angažovanu struju“ 254.000 dinara, a sa potrošenim kilovatima i preko milion dinara.

„Troškovi prema komunalnim državnim preduzećima su ogromni. Pre nekoliko dana iz Niša su u kontrolu došle inspektorke da provere da li je napravljena prijava za plaćanje naknade za izvodjenje muzičkih dela (‘muzički dinar’) njihovim autorima koja se podnosi u februaru i košta oko 60.000 dinara“, rekla je Lazarević.

Direktor hotela „M“ u Beogradu, Desimir Popović, ocenio je da dodatna pomoć države nije dovoljna i da hotelijeri očekuju da se podrška u „punim“ minimalcima nastavi do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari