Hrvatski ekonomista izračunao kada će Srbija prestići Hrvatsku po BDP 1Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat

Zagrebački ekonomski analitičar Velimir Šonje odbacio je procenu da će Srbija uskoro preteći Hrvatsku po BDP kao „dnevno-političku patku“ ukazavši da mera razvoja neke zemlje, kako je naveo, nije nominalni već realni BDP  koji uzima u obzir i broj stanovnika i nivo cena.

„Srbija ima oko tri miliona stanovnika više od Hrvatske i po tom kriterijumu je odavno trebalo da ima veći BDP od Hrvatske“, naveo je Šonje povodom nedavne ocene predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „politički napadi iz Hrvatske dolaze zbog toga što će srpska ekonomija uskoro prestići hrvatsku, usprkos jadranskoj obali i turizmu“.

U tekstu objavljenom na portalu Ekonomski lab,  Šonje piše da je „mera razvoja neke zemlje realni BDP po stanovniku – dakle nominalni korigovan za razliku u cenama – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika“.

„Hrvatska je na oko 64 odsto prosečnog nivoa razvoja EU, Češka je na oko 94 odsto, Slovenija je na oko 90 odsto. Srbija je na oko 43 odsto. Dakle, Hrvatska je gotovo 50 odsto razvijenija od Srbije, ali je Slovenija oko 40 odsto razvijenija od Hrvatske“, napisao je.

Šonje je ukazao da se u roku od 10 godina odnosi mogu promeniti „ako neka zemlja uhvati vanrednu brzinu rasta, kao što je uspelo npr. Estoniji“.

„Kada bi  realni BDP Srbije po stanovniku 10 godina rastao dva procentna poena brže od hrvatskog u proseku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23 odsto razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za oko dve decenije, tj. oko 2040“, dodao je Šonje.

U blogu pod naslovom Srbija, Hrvatska i BDP, Šonje je na kraju ocenio da je za Hrvatsku „inače jako dobro da se sve zemlje koje su njeni važni trgovački partneri što brže razvijaju, jer onda one uvoze više hrvatskih proizvoda i usluga, a Hrvatska uvozi više njihovih, pa je život svima bolji, a šansa za sukobe sve manja“.

„Razvojna kompeticija može biti dobar kolektivni motiv te je jako dobro da Srbija jednim okom prati Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju, ali pritom treba znati korektno interpretirati podatke“, zaključio je hrvatski ekonomski analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari