U odgovoru Ministarstva ističe se da je od stupanja na snagu zabrane zapošljavanja ukupan broj zaposlenih do 1. maja ove godine smanjen za skoro 30.000, ali se na osnovu tih podataka ne može zaključiti da li je i pored toga bilo novih zapošljavanja.

„Prema overenim podacima iz Registra zaposlenih, ukupan broj zaposlenih i angažovanih lica u javnom sektoru početkom decembra 2013. godine iznosio je 680.551, na kraju aprila 2014. godine 650.589, tako da je ukupan broj zaposlenih u navedenom periodu smanjen za ukupno 29.962 zaposlena, od toga zaposlena na neodređeno vreme 22.582, na određeno 1.081, a po ugovorima 6.299“, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija na pitanje koliko je zaposleno ljudi od zabrane zapošljavanja do 1. maja ove godine, kada je Danas poslao zahtev.

U odgovoru se dalje navodi da su podaci bazirani na podacima iz izveštaja korisnika budžetskih sredstava „za koje Ministarstvo finansija u ovom trenutku ne može da garantuje tačnost i kompletnost“.

Podsetimo, Danas podatke o novozaposlenima u javnom sektoru čeka još od maja, zbog čega je javno reagovao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je naložio Ministarstvu finansija da mora da dostavi tražene podatke. Pošto to nisu učinili ni nakon toga, prošle sedmice im je izrečena kazna od 20.000 dinara, koja je, kako nam je rečeno u kabinetu poverenika, već plaćena. Sledeća kazna za neodgovaranje bila bi 180.000 dinara, koju će Ministarstvo trenutno izbeći jer je zvanično poslalo odgovor iako u njemu nisu dostavljene tražene informacije.

Novinar Danasa je ponovo poslao žalbu Ministarstvu finansija i povereniku za informacije od javnog značaja imajući u vidu da nismo dobili odgovor na postavljeno pitanje, a istovremeno je pitanja o broju novozaposlenih uputio juče i Vladi.

Podsetimo, početkom decembra Skupština Srbije usvojila je zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do 31. decembra 2015. godine. Takođe, ograničen je i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u državnom organu. Novi radnici, s druge strane, mogu biti zaposleni samo uz saglasnost komisije Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa. Kako je najavljeno, komisija će raditi tako da se zameni jedan u pet od onih koji odu iz javnog sektora u penziju ili po nekom drugom osnovu, što znači da će se odobravati oko 300 radnih mesta mesečno.