I opravdanje preko elektronskog servisa 1

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nakon dva uspešno pokrenuta e portala, u saradnji sa drugim resornim ministartsvima priprema još sedam elektronskih servisa.

Oni bi privredi trebalo da pojednostave procedure a građanima da smanje čekanje na šalterima, rekla je ministarka Ana Brnabić predstavljajući sto dana rada tog ministartsva.

Najviše pažnje, iako koncept još nije u potpunosti kreiran, izazvala je najava servisa popularno nazvanog e opravdanje, koji bi roditeljima omogućio da obaveste školu kada im je dete sprečeno da prisustvuje nastavi. Takođe, najavljeno je da će sistem e uprave omogućiti da se roditeljski ili porodiljski dodatak reguliše putem interneta, a na sličan način, preko internet platforme roditelji će moći da prijave svoje dete u vrtić, bez čekanja i bez gomile papira.

Preko posebnog portala moći će da se dobije i uverenje o služenju vojnog roka, kao i da se obezbede usklađeni propisi za polaganje vozačkog ispita, dok je pažnju privrednika privukla informacija o otvaranju servisa e porez. Iskustva iz do sada pokrenutih servisa su dobra, pa je tako platforma “Bebo dobrodošla na svet” koju je prihvatilo već 47 porodilišta u Srbiji a omogućava elektronsko prijavljivanje beba, već koristilo preko 15.000 roditelja, dok je putem drugog portala elektronski zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica predalo više od 100.000 osiguranika.

– Naš cilj je efikasna, stručna i ljubazna uprava a prvi koraci da se to postigne već su načinjeni. Očekujemo punu primenu Zakona o upravnom postupku, kao i zakona o inspekcijskom nadzoru, a biće obezbeđena i obuka službenika – rekla je Brnabić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari