Dvodnevni seminar BeEAMS – Povećanje energetske efikasnosti u državama koje teže da postanu članice Evropske unije, počeo je juče u Novom Sadu. Tema skupa je energetska efikasnost, obnovljiva energija i zaštita potrošača energije u pravnim okvirima Srbije i Evropske unije.

– Ovaj projekat veoma je značajan zato što smo u prilici da se osposobimo da utičemo da novi zakon o zaštiti potrošača uvaži interese potrošača u oblasti usluga od posebnog interesa, a to su struja, plin i telekomunikacije. Za razliku od Hrvatske, Bosne i Turske, gde se ovaj projekat takođe sprovodi, potrošači u Srbiji nisu prisutni u javnim agencijama, nisu prisutni u telima za reklamaciju, ne konsultuju ih u pisanju računa i izveštaja, a to je jedini način da potrošači Srbije zaštite svoje ekonomske interese, da budu aktivni učesnici i da imaju interesa i razloga da se energetski efikasno ponašaju. Tako stvari funkcionišu u Evropi, a vreme je da i kod nas počnu – rekla je Edina Popov, predsednica UO Asocijacije potrošača Srbije.

Prema njenim rečima, aktivnosti tokom ovog seminara, kao i u okviru celog projekta, usmerene su ka tome da država Srbija ima interesa da troši energiju koliko se troši i u evropskim zemljama, da cene budu iste, ali i da potrošači imaju mogućnost da biraju u ovom sektoru. Opšti ciljevi BeEAMS projekta su povećanje energetske efikasnosti, korišćenjem obnovljive energije i racionalne potrošnje, zatim jačanje zaštite energetskih potrošača u državama koje teže da postanu članice EU kao i promovisanje evropskih vrednosti, standarda i prakse. Ovaj cilj će biti ostvaren prenošenjem znanja i podizanjem nivoa svesti o energetskim pitanjima među organizacijama potrošača, potrošačima i krajnjim korisnicima, kreatorima politike i privrednicima.

– U Evropi postoje mnoge zakonske direktive koje štite potrošače u energetskom sektoru. Zato se tokom prošle godine u Italiji i uopšte u Evropi popravilo stanje po pitanju zaštite potrošača. Cilj BeEAMS projekta je da dobru praksu i dosadašnja iskustva u ovoj oblasti prenese zemljama koje su buduće članice EU, što će im olakšati ulazak u EU i omogućiti da im budućnost bude zelenija – istakla je Germana Perela, supervizor BeEAMS-a.

Problemi sa kojima se suočavaju partnerske zemlje odnose se najviše na nizak nivo energetske efikasnosti, neracionalnu potrošnju u stambenom sektoru, nizak stepen razvoja energetskih usluga i obnovljive energije, tako i za nedovoljnu motivaciju potrošača energije na svim nivoima štednje i nedostatak informacija o valjanoj praksi i pravima potrošača u ovoj oblasti. BeEAMS projekat koji finansira Evropska komisija u okviru IPA programa 2008 – Kapacitet civilnog društva: Podrška partnerskim akcijama „Životna sredina, energetska efikasnost i zdravlje i bezbednost na poslu“. Projekat traje 18 meseci i implementira ga partnerstvo od pet potrošačkih organizacija iz Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari