Ilić: Država uložila 256 miliona dinara u niški aerodrom 1Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktupe

Pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Ilić, izjavio je danas da je Aerodrom „Konstantin Veliki” u Nišu od strateškog značaja za državu i da je od preuzimanja upravljanja u ovaj aerodrom uloženo ukupno 256 miliona dinara.

“Država je od preuzimanja niškog aerodroma obezbedila ukupno 256 miliona dinara za “Konstantin Veliki”. Od toga, 70 miliona dinara interventno je prebačeno na preduzeće Aerodromi Srbije“, za uklanjanje leda i zaštitu aviona od zaleđivanja, a što je bilo neophodno da bi se obezbedio kontinuitet odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu „Konstantin Veliki“. Pored toga, obezbeđeno je i uplaćeno na račun niškog aerodroma dodatnih 110 miliona dinara, a za operativni rad u 2019. obezbeđeno je još 76 miliona dinara”, objasnio je Ilić.

Kako je naglasio, Aerodrom “Konstantin Veliki” je od strateškog značaja za Srbiju i u njega će biti investirano u skladu sa planiranim projektima, kao i sa potrebama saobraćaja.

On je dodao da je je prvi zadatak države posle preuzimanja bio da se obezbedi kontinuiran i bezbedan rad na prihvatu aviona i putnika. Ilić je rekao da će biti nastavljene i investicije u niški aerodrom, napominjući da je obavezu ulaganja preuzela na sebe država, što će dati mogućnost Gradu Nišu da se usmeri na rešavanje socijalnih, komunalnih i drugih pitanja u gradu.

Planovi za izgradnju kontrolnog tornja na Aerodromu “Konstantin Veliki” u finalnoj su fazi. Trenutno se radi na obezbeđenju zemljišta na kome će se graditi toranj, u čiju izgradnju će biti uloženo pet miliona evra. Očekujemo da će izgradnja početi polovinom iduće godine, a završetak najkasnije do 2022. godine, rekao je Ilić. On je dodao i da se od menadžmenta Aerodroma “Konstantin Veliki” očekuje da izradi tehničku dokumentaciju kojom će predvideti određena sredstva za razvoj i proširenje putničkog terminala.

Ilić ističe da su ulaganja u niški aerodrom samo deo investicija u infrastrukturu koje država realizuje u Nišu.

“U okviru novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, vrednog oko pet milijardi evra, biće realizovani veliki projekti u Nišu, pre svega u oblasti železnice i drumskog saobraćaja. Posle nekoliko decenija obećanja, obezbeđeno je 268 miliona evra za projekat rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad, koji uključuje i izgradnju obilazne pruge oko Niša”, rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari