Ilić: Država uložila 256 miliona dinara u niški aerodrom 1Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktupe

“Država je od preuzimanja niškog aerodroma obezbedila ukupno 256 miliona dinara za “Konstantin Veliki”. Od toga, 70 miliona dinara interventno je prebačeno na preduzeće Aerodromi Srbije“, za uklanjanje leda i zaštitu aviona od zaleđivanja, a što je bilo neophodno da bi se obezbedio kontinuitet odvijanja vazdušnog saobraćaja na Aerodromu „Konstantin Veliki“. Pored toga, obezbeđeno je i uplaćeno na račun niškog aerodroma dodatnih 110 miliona dinara, a za operativni rad u 2019. obezbeđeno je još 76 miliona dinara”, objasnio je Ilić.

Kako je naglasio, Aerodrom “Konstantin Veliki” je od strateškog značaja za Srbiju i u njega će biti investirano u skladu sa planiranim projektima, kao i sa potrebama saobraćaja.

On je dodao da je je prvi zadatak države posle preuzimanja bio da se obezbedi kontinuiran i bezbedan rad na prihvatu aviona i putnika. Ilić je rekao da će biti nastavljene i investicije u niški aerodrom, napominjući da je obavezu ulaganja preuzela na sebe država, što će dati mogućnost Gradu Nišu da se usmeri na rešavanje socijalnih, komunalnih i drugih pitanja u gradu.

Planovi za izgradnju kontrolnog tornja na Aerodromu “Konstantin Veliki” u finalnoj su fazi. Trenutno se radi na obezbeđenju zemljišta na kome će se graditi toranj, u čiju izgradnju će biti uloženo pet miliona evra. Očekujemo da će izgradnja početi polovinom iduće godine, a završetak najkasnije do 2022. godine, rekao je Ilić. On je dodao i da se od menadžmenta Aerodroma “Konstantin Veliki” očekuje da izradi tehničku dokumentaciju kojom će predvideti određena sredstva za razvoj i proširenje putničkog terminala.

Ilić ističe da su ulaganja u niški aerodrom samo deo investicija u infrastrukturu koje država realizuje u Nišu.

“U okviru novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, vrednog oko pet milijardi evra, biće realizovani veliki projekti u Nišu, pre svega u oblasti železnice i drumskog saobraćaja. Posle nekoliko decenija obećanja, obezbeđeno je 268 miliona evra za projekat rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad, koji uključuje i izgradnju obilazne pruge oko Niša”, rekao je Ilić.