Industrija koja donosi milijarde evra prihoda 1

Svetski trendovi starenja stanovništva, okretanje zdravom načinu života te visoke cene zdravstvenih usluga pozitivno utiču na razvoj zdravstvenog turizma.

Činjenica je, takođe, da jedino industrija zdravstvenog turizma nije u godinama recesije zabeležila negativne trendove, a sudeći prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u narednih dvadeset godina treba očekivati se rast zdravstvenog turizma po stopi od 20 do 25 odsto. Veliki potencijal za razvoj ove grane privrede krije se u regionu jugoistočne Evrope, koji bi, zahvaljujući atraktivnom položaju, vrhunskim stručnjacima i pristupačnim uslugama, trebalo da se pozicionira kao svetska destinacija zdravstvenog turizma. Korak ka tom cilju je i predstojeća, sedma po redu, HTI (Health Tourism Industry) konferencija koja će, od 28. februara do 2. marta naredne godine, biti održana u Rovinju. U susret konferenciji razgovarali smo s Zdeslavom Radovčićem, predsednikom Uprave i osnivačem HTI konferencije.

* Kako to da ste se ponovno odlučili za Hrvatsku, kao mesto održavanja konferencije i zašto mislite da je ova regija zanimljiva za pozicioniranje na svetskoj mapi zdravstvenog turizma?

– Podaci pokazuju kako je zdravstveni turizam nedovoljno iskorištena niša koja može smanjiti pad tržišnog učešća Europe u međunarodnim dolascima na svjetskom tržištu. Hrvatska je trenutačno predvodnik u regiji, kako zbog turistički atraktivne destinacije, dobre cestovne povezanosti i blizine glavnih emitivnih tržišta, tako i zbog duge tradicije lječilišnih destinacija, bogatstva resursa, te visokokvalitetne usluge. Prema pokazateljima našeg partnera u organizaciji konferencije, Hrvatske gospodarske komore, 15 odsto svih putovanja motivirano je zdravstvenim razlozima (203 milijuna putovanja Europljana godišnje). Na tim putovanjima godišnje se potroši oko 115 milijardi eura. Važnost ove industrije prepoznao je i novi hrvatski ministar turizma Gari Cappeli koji je u dosadašnjim javnim istupima istaknuo da mu je cilj osigurati rast i razvoj selektivnih oblika turizma, s posebnim naglaskom na zdravstveni, od kojeg se očekuje milijardu eura zarade. Mislim da je Capelli prvi ministar koji razumije tematiku i važnost zdravstvenog turizma, prepoznaje potencijal industrije te je pravi vizionar razvoja.

* Koga sve očekujete na HTI konferenciji?

– Prošla konferencija, održana u Beču, pozicionirala je HTI kao najvažnije događanje na području zdravstvenog turizma u Europi. Zato očekujemo veliki broj stručnjaka iz Europe, Azije, Afrike i Bliskog istoka koji će kroz niz zanimljivih tematskih panela i prezentacija predstaviti najbolje primjere dobre prakse, te ukazati na trendove i izazove industrije. Dolazak na konferenciju potvrdili su i predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Svjetske asocijacije zdravstvenog turizma što pokazuje koliko je ovaj sektor važan za turizam država članica Europske unije. Cilj konferencije je omogućiti pružateljima usluga u industriji mogućnost za uspostavljanje novih suradnji, ostvarivanje kontakata s kupcima iz cijeloga svijeta, dijeljenje međusobnih iskustava te učenje o trendovima i prilikama na izazovnom tržištu. Nadamo se da će sudionici prepoznati inovativnost i edukaciju kao vrlo važne segmente zdravstvenog turizma.

* Inovativnost vas je zasigurno vodila i prilikom uključivanja dva međunarodna skupa u program HTI konferencije – Samit evropskog luksuznog hotelijerstva (European Luxury Hospitality Summit) i Festival mediteranske ishrane (Taste the Mediterranean Festival). Zašto ste se opredelili za takav koncept?

– Drago nam je da će inovativni 3u1 integrirani skup obuhvatiti ova dva vrlo važna međunarodna događanja. Hotelska industrija sve se više okreće zdravstvenom turizmu, pogotovo u segmentu luksuznog hotelijerstva. Samit je namijenjen hotelima i hotelskim lancima, predstavnicima javnog sektora, putničkim agencijama, edukatorima, agentima, kao i posrednicima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, kojima je cilj rast poslovanja vezanog uz industriju luksuznog hotelijerstva. Predstavnici svakog segmenta imat će priliku upoznati se s novim trendovima i doznati iz prve ruke iskustva svojih kolega. S druge strane, za turizam općenito izuzetno je bitna gastronomska ponuda. Zato ćemo na festivalu, kroz teorijske i praktične radionice, predavanja i seminare najboljih šefova kuhinja i nutricionista, predstaviti mediteransku prehranu, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila najzdravijom te je uvrštena na UNESCO listu nematerijalne baštine. Vjerujemo da ćemo novim konceptom koji uključuje ova dva međunarodna skupa pokazati da su inovativnost i edukacija također bitni segmenti zdravstvenog turizma. Uostalom, turizam, hrana i zdravlje idealan su spoj.

 

Neiskorišćeni potencijal

*Kakve efekte očekujete od konferencije u Rovinju?

– U regiji, uključujući i Srbiju, postoji veliki potencijal za ulaganja u zdravstveni turizam. Na konferenciji u Rovinju očekujemo oko 500 sudionika iz 60 zemalja, te 50 kupaca usluga zdravstvenog turizma iz cijelog svijeta, čime želimo dati priliku za međusobno povezivanje, sklapanje suradnji i unaprjeđivanje poslovanja. Vjerujemo da će to pomoći u pozicioniranju regije kao svjetske destinacije zdravstvenog turizma. Kad je riječ o Srbiji zdravstveni turizam je još uvijek u povojima, no dobre predispozicije omogućavaju da se pametnim ulaganjima i edukacijom osnaži ova grana turizma te zakorači na svjetsko tržište koje nudi milijarde eura zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari