Za par dana biće okončana tenderska procedura za izbor izvođača radova nakon čega će se odmah početi sa realizacijom projekta zahvaljujući kojem će do posla doći najmanje 60 Novovarošana, naglašava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević, koji u razgovoru za Sandžak Danas najavljuje i brojne druge investicione poduhvate tokom ove i naredne godine.

Poslovni centar za privrednu delatnost gradiće se na temeljima objekta koji je bio predviđen za kuglanu, a ispod raskrsnice na ulasku u grad i fudbalskog stadiona. Ukupna vrednost posla je oko pola miliona evra, a obaveza lokalne samouprave je da obezbedi svu potrebnu infrastrukturu.

– Od oko tri hiljade kvadrata koliko će biti stavljeno pod krov, sredstvima donatora opremićemo potpuno oko dve hiljade kvadrata prostora. Tako uređene lokale ponudićemo u zakup putem licitacije privatnim preduzetnicima, uz uslov da zaposle određeni broj radnika. Procenjuje se da će u objektu imati mesta za desetak preduzetničkih firmi. Projekat je za našu opštinu važan jer će pospešiti privredne aktivnosti i omogućiti otvaranje novih radnih mesta, dodaje predsednik Vasiljević. Sa projektom biznis centra lokalna samouprava je , inače, posredstvom EU PROGRES-a, konkurisala još lane, ali je ugovor o realizaciji posla potpisan tek početkom juna ove godine.

Unapređenje privrede, posebno privatnog preduzetništva, kao i privlačenje investitora ostaju među prioritetima i u budućem radu lokalne vlasti, bez obzira na njeno nedavno prekomponovanje, ocenjuje prvi čovek grada na padinama Zlatara. On nije mogao da potvrdi, a ni da demantuje spekulacije da je turski proizvođač bakarnih cevi za grejanje odustao od zakupa preostalog dela nekadašnje fabrike nameštaja „Inova“. „U duhu poslovne korektnosti, sačekaćemo na njihov odgovor još nekoliko dana, a potom ćemo intenzivirati razgovore sa drugom zainteresovanom stranom. Reč je o ozbiljnom domaćem investitoru čija je primarna delatnost proizvodnja hrane“, kaže Vasiljević.

Dok je pribavljanje Inove u opštinsko vlasništvo od stane bivše vlasti bio odličan poslovni i politički potez, kupovina „Obućare“ je totalni promašaj, tvrdi predsednik opštine. „Objekat niko ne želi da zakupi. Lokalnim preduzetnicima izdali smo podrumske prostorije, ali ni to po opštinu nema nekog značajnijeg efekta. Za kupovinu nekadašnje fabrike obuće uplaćene su, da podsetim, svega dve rate od po osam miliona dinara, ostaju još tri. Kad isplatimo sav dug, doći će na red neophodna sanacija zgrade što znači globa od još dvadesetak miliona dinara. Ne znam kako ćemo taj teret skinuti sa grbače“.

Ove jeseni će početi prva faza radova na izgradnji Ćurčića vrela u Božetićima, obećava predsednik Vasiljević. On objašnjava da se odustalo od megalomanskog projekta od oko milion i po evra, već da će se raditi na novom projektnom rešenju kako bi se konačno ublažio problem nekoliko „žednih“ sela božetičkog kraja. „Posao će se raditi etapno u periodu od tri, četiri godine i procene su da neće koštati više od 300.000 evra. Do kraja ove godine započeće radovi na kaptaži i eventualno delu cevovoda, koje ćemo sa 10.000.000 dinara finansirati iz opštinskog budžeta. Ovo je kapitalna investicija, za koju očekujemo i podršku države“, naglašava predsednik opštine.

Inače, kada je pomoć iz republičke kase u pitanju, čelnik opštinske vlasti tek očekuje značajnije investicije. Posebno one na polju turizma. Reč je izgradnji stadiona u turističkoj zoni Zlatara (vrednost radova premašiće cifru od tridesetak miliona dinara), kao i rekonstrukciju saobraćajnice duge oko jedan kilometar na deonici od raskrsnice na Branoševcu do izlaska iz naselja Milanovac (radovi su vredni oko 100.000 dinara).

– U investicionom pogledu, 2018. godinu obeležiće još par važnih projekata, a jedan od njih je izgradnja i kompletno uređenje platoa u produžetku gradskog Trga. Investicija je ukupno vredna oko 40.000.000 dinara, a više od polovine sredstava odobrilo je putem javnog poziva Ministarstvo privrede – naglašava predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Potez „odbegle“ odbornice neodgovoran

Predsednik Grupe građana „Novi ljudi za Novu Varoš“ Radosav Vasiljević potez odbornice dr Vesne Čkonjević, koja je nedavno napustila redove ove političke grupacije zbog saradnje sa naprednjacima, ocenjuje kao neodgovoran.

– Samo neodgovoran i politički neiskusan odbornik može doneti ovakvu odluku i to zato što nije ostvario neki svoj lični interes ili u političkom smislu nastupa sa pozicija takođe lične netrpeljivosti prema nekoj drugoj političkoj opciji. Lični interesi, mržnja i ostrašćenost u politici nisu dobri, ističe prvi čovek GG, koji kaže i da čin doskorašnjeg saborca doživljava i kao izdaju. „Teško mi je da uopšte komentarišem činjenicu da te izdaje sopstveni odbornik u situaciji kada je ta podrška najpotrebnija. Uslov partnerstva sa naprednjacima bile su investicije i bolji kvalitet života naših građana a to nije moguće bez kopče sa državom. Zarad toga sam spreman da progutam stvari koje u privatnom životu nikada ne bih. Ne želim da budem neuspešan i neodgovoran predsednik opštine. A to mi se desilo kada bih prokockao priliku da od Republike dobijemo dva, a ne 200 miliona dinara“, kategoričan je Vasiljević. On ne očekuje dalje osipanje odborničkog kluba GG, koji je, inače, nedavno napustio i jedan odbornik Dveri takođe zbog ulaska u vlast sa SNS.