Inspekcija u Beogradu: petina radi “na crno” 1Foto: Stefana Savić

Inspektorat za rad kontrolisao je na teritoriji Beograda 190 poslodavaca raznih delatnosti građevinarstvo, ugostiteljstvo, trgovina i otkrio da je gotovo 20 odsto zaposlenih angažovano „na crno“, saopštilo je danas Ministarstvo rada.

Od 829 radnika koje su inspektori zatekli, 163 je radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Prilikom nadzora otkrivena su i tri neregistrovana subjekta – dva u građevinarstvu i jedan u ugostiteljstvu, stoji u saopštenju.

Inspektori rada su doneli tri rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu postupak za upis u registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i dva zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela i ukupno 64 rešenja – 58 u oblasti radnih odnosa i šest u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari