Najvažniji državni prioritet je sačuvati Kosovo i Metohiju u okviru suvereniteta i integriteta Republike Srbije. Ali, rešavanje kosovskog pitanja ne sme dovesti do usporavanja reformi koje vode do toga da Srbija postane bogata država u kojoj će svaki pojedinac živeti dobro od svog rada.

Najvažniji državni prioritet je sačuvati Kosovo i Metohiju u okviru suvereniteta i integriteta Republike Srbije. Ali, rešavanje kosovskog pitanja ne sme dovesti do usporavanja reformi koje vode do toga da Srbija postane bogata država u kojoj će svaki pojedinac živeti dobro od svog rada. Zahvaljujući velikim ulaganjima koje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, što je inače jedan od ključnih problema, Srbija bi mogla da postane vodeća zemlja u regionu. Regionalna saradnja, politička i privredna, bila je i ostaje prioritet Srbije koja će nastaviti sa sistemskim reformama, ali je integracija u Evropsku uniju prva na listi prioriteta – rekao je ekonomski savetnik premijera Srbije Milan Parivodić, čitajući pozdravno pismo Vojislava Koštunice upućeno učesnicima 7. ekonomskog samita Republike Srbije koji je počeo juče u beogradskom hotelu Hajat.

Orijentacija ka Briselu

Nema nikakve sumnje da je naša koncepcijska orijentacija Brisel i punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji, rekao je Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova Srbije, odgovarajući na pitanje učesnika Samita kako će se Srbija orijentisati prema EU u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Prema njegovim rečima taj čin Srbija će ignorisati, ali je pitanje koliko bi jednostrano proglašenje nezavisnosti moglo da pogodi razvoj demokratije ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu. „Cilj svih zemalja u regionu jeste da se nađu pod suverenim krovom Evropske unije, za šta je prvi neophodan korak da Srbi i Albanci budu pod suverenim krovom Srbije“, naglasio je Jeremić.

Koštunica je takođe poručio da stabilnost srpske demokratije i privrede ne može ništa da ugrozi i da investicije usmerene u Srbiju donose siguran profit investitorima.
Naša budućnost je u okrilju Evrope, rekao je, između ostalog, pozdravljajući učesnike samita princ Aleksandar Karađorđević, dodajući da Srbija što pre mora da postane deo Evropske unije. I on je pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju koja je, kako je naglasio, zemlja u koju vredi investirati. Njegove reči potvrdio je i Stavros Joanu, generalni direktor EFG Euro bank, koji je između ostalog istakao da Srbija mora još više da se otvori prema spoljnim tržištima ukoliko želi da strani kapital brže dolazi do nje. Govoreći o ekonomskoj politici koja je dovela do makroekonomske stabilnosti, što je preduslov za privlačenje stranog kapitala, Joanu je naglasio da je inflacija zahvaljujući merama Narodne banke Srbije, oborena, ali da bi u narednom periodu akcenat trebalo staviti na „mudru fiskalnu politiku, povećanje štednje i strukturne reforme u Srbiji“. O investicionoj klimi i mogućnostima stranih investitora koji ulažu u Srbiju okupljenim učesnicima samita govorio je i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.
– U Srbiji je uspostavljena makroekonomska stabilnost i sada ne postoji nijedan razlog da se ta stabilnost naruši. Makroekonomski indikatori su veoma jaki, a u prilog tome govori podatak da je privredni rast u prethodne tri godine iznosio sedam do osam odsto, a da će ova godina biti završena sa stopom rasta od 7,5 odsto. Tri godine unazad budžet beleži suficit između jedan i 1,5 odsto, a ove godine on će verovatno biti 0,5 odsto BDP. Monetarna pozicija zemlje veoma je jaka, a inflacija svedena na jednocifrenu – naglasio je Dinkić.
Govoreći o konkretnim merama koje je Vlada preduzela na popravljanju investicione klime, Dinkić je posebno apostrofirao subvencije za radna mesta u visini od dve do 10 hiljada evra koje će važiti do sredine 2009. godine. „Verujem da postoje brojne mogućnosti za ulaganja i očekujem veći broj grinfild investicija i investicija u firme u stečaju“, zaključio je svoje izlaganje Dinkić.
Grčki ambasador u Beogradu Kristof Panagopulos potvrdio je da je obostrani interes dve zemlje da grčke investicije dolaze u Srbiju, ali i da srpski investitori ulažu u Grčku. Prema njegovim rečima do sada je u Srbiji otvoreno 120 grčkih preduzeća, a ima i veći broj zajedničkih ulaganja. Panagopulos je preporučio Vladi Srbije da i dalje radi na smanjenju korupcije, jer time doprinosi povećanju stranih investicija. Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter rekao je da postoje očigledni dokazi da je Srbija posvećena reformama i istakao da su SAD spremne da joj u tome i dalje pružaju finansijsku podršku. On je rekao da treba dalje da se radi na reformi sudstva, vlasništva nad zemljom i upozorio da ne bi smela da se odlaže restitucija, jer bi to povećalo troškove privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari