Više stotina radnika Robnih kuća Beograd, protestovalo je juče ispred Agencije za privatizaciju, tražeći smenu stečajne uprave, odnosno poverenika Mirka Borovčanina, isplatu zaostalih zarada i podelu akcija.
– Delegaciji radnika Robnih kuća Beograd, na sastanku u Agenciji za privatizaciju, predočeno je da je smena poverenika Borovčanina moguća jedino ako za to postoje zakonski opravdani razlozi, i interna kontrola Agencije radi na proveri navoda koje su radnici istakli u svom zahtevu.

Više stotina radnika Robnih kuća Beograd, protestovalo je juče ispred Agencije za privatizaciju, tražeći smenu stečajne uprave, odnosno poverenika Mirka Borovčanina, isplatu zaostalih zarada i podelu akcija.
– Delegaciji radnika Robnih kuća Beograd, na sastanku u Agenciji za privatizaciju, predočeno je da je smena poverenika Borovčanina moguća jedino ako za to postoje zakonski opravdani razlozi, i interna kontrola Agencije radi na proveri navoda koje su radnici istakli u svom zahtevu. Mi smo apelovali na njih da prekinu sa protestima, posebno da to učini grupa radnika koja je ušla u štrajk glađu, jer postoji zakonom utvrđena procedura mimo koje Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, ne može da deluje. Podsećam da je Odbor poverilaca, koji čine i radnici RK Beograd, 24. avgusta prošle godine, doneo odluku o prodaji imovine preduzeća. Javni poziv bi trbalo da bude upućen tokom ovog meseca, i tek tada će se steći uslovi za podelu zaostalih zarada koje su deo stečajnih potraživanja – kaže za Danas Rade Šević, direktor sektora za informisanje Agencije za privatizaciju, i podseća da oni nemaju mogućnosti da utvrđuju eventualne propuste koji su nastali pre nego što je Agencija imenovana za stečajnog upravnika u tom predmetu, 22. marta prošle godine.
Kako je za Danas izjavila Božana Berić, predstavnici radnika Robnih kuća Beograd obilaze sve institucije koje mogu da pomognu da se otkloni šteta naneta pokretanjem nezakonitog stečaja. „Očekujemo da će u Agenciji za privatizaciju održati obećanje i dostaviti nam nalaz interne kontrole. Danas bi trebalo da se sretnemo sa Draganom Đilasom, direktorom Narodne kancelarije, za sutra imamo zakazan sastanak sa specijalnim tužiocem Slobodanom Radovanovićem, kome smo već dostavljali neke od dokumenata. Ukoliko sve to ne pomogne, radikalizovaćemo proteste tako što ćemo okupiti sve radnike trgovinskih kuća koje su oštećene kroz stečaj, poput Jugoeksporta, Ineksa, Beteksa, Beka …“ kaže Božana Berić i podseća da već 14 dana grupa od 11 radnika štrajkuje glađu, a da je već dvoje štrajkača hospitalizovano.
Tokom četvorogodišnjeg stečaja dugovanja firme su od 45 miliona evra narasla na 95 miliona evra iako je u međuvremenu prodato više od 40 hiljada kvadrata atraktivnog poslovnog prostora. Zbog toga radnici, čiji protest traje već tri nedelje, zahtevaju i reviziju stečajnog postupka i formiranje komisije koja bi utvrdila štetu nanetu Robnim kućama u periodu kada je stečaj vodila sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević, koja je sada na listi optuženih u slučaju nazvanom „stečajna mafija“. Zahtevana je i smena sadašnjeg sudije koja vodi stečaj tog preduzeća, Natalije Pejić Kordić i predsednice Stečajnog veća Gordane Aranđelović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari