Banka Inteza počela je juče da odobrava stambene kredite srpskim državljanima koji rade u inostranstvu i strancima koji rade u Srbiji. Na konferenciji za novinare član Izršnog odobra banke Dejan Tešić kazao je da je rok otplate kredita do 30 godina uz efektivnu kamatnu stopu od 9,38 odsto godišnje i depoziti od 30 odsto, a rata ne sme da prelazi 50 odsto mesečnih primanja.

Banka Inteza počela je juče da odobrava stambene kredite srpskim državljanima koji rade u inostranstvu i strancima koji rade u Srbiji. Na konferenciji za novinare član Izršnog odobra banke Dejan Tešić kazao je da je rok otplate kredita do 30 godina uz efektivnu kamatnu stopu od 9,38 odsto godišnje i depoziti od 30 odsto, a rata ne sme da prelazi 50 odsto mesečnih primanja. „Minimalan iznos kredite je 10.000 evra, a za pozajmicu mogu da konkurišu osobe između 20 i 65 godina, čija minimalna zarada iznosi 1.000 evra i koji imaju bar dve godine radnog staža“, naveo je Tešić. On je najavio da će Inteza od juna početi da odobrava i stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, koji su trenutno nešto povoljniji od zajmova vezanih za evro. „Krediti će biti osigurani kod Nacionalne korporacija za osiguranje stambernih kredita, a odobravaća se u iznosu od 15.000 švajcarskih franaka do 90 odsto vrednosti nekretnine, uz minimalno učešće od 10 odsto“, kazao je Tešić. On je, međutim, upozorio da krediti u švajcarskim francima nose ozbiljan rizik kursnih razlika i da niko ne možze da garantuje da će, dugoročno gledano, ostati povoljniji. „Tu vrstu kredita smo uveli zato što su postali izuzetno popularni na tržištu, ali bih klijentima preporučio da se uzimaju zajmove indeksirane u evrima“, kazao je Tešić.
Banka Inteza je od maja 2006. godine, realizovala 1.260 stambenih kredita ukupne vrednosti oko 50 miliona evra. Inteza jedina banka na srpskom tržištu koja klijentima omogućava da svake godine prevremeno otplate do 20 odsto stambenog kredita bez naknade. Banka je u septembru prošle godine otvorila prve specijalizovane centre za stambene kredite u Beogradu i Novom Sadu, a zatim i u Pančevu i Subotici u kojima klijenti na jednom mestu mogu dobiti sve protrebne informacije i savete oko uzimanja zajmova, rečeno je na konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari