Invalidska pomagala i kolica za inostrana tržišta 1Foto: FreeImages/ 'Robert Owen-Wahl' Link: CharterForCompassion.org

U Kragujevcu će do kraja sedmice, saznaje naš list, početi sa radom nova fabrika za proizvodnju invalidskih pomagala i kolica Fori products ser, koja će poslovati u okviru kompanije Fory tekstile ser.

Reč je o slovenačkoj Grupi Fori koja je pre pet i po godina preuzela nekadašnju Zastava tapacirnicu od firme MTU iz Sloven Gradeca, a krajem 2015. najavila značajno širenje poslovanja u centru Šumadije i zapošljavanje većeg broja radnika na novim proizvodnim programima. Grupa je lane najavila da će tokom ove godine u Kragujevcu da počnu da rade dva nova preduzeća, to Fori produkts ser i Papilon.

Preduzeća su, u međuvremenu, osnovana, a u fabrici Fori produkts ser, koja nije locirano na matičnoj lokaciji kompanije u krugu Zastave, već će se nalazi u Industrijskoj zoni na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, nedavno je okončano instaliranje savremene oprema za proizvodnju pomagala i kolica za invalide. U toj fabrici, koja će se u prvoj fazi rada prostirati na 2.500 kvadratnih metara, u narednih godinu dana bi trebalo da bude angažovano do 250 radnika. U Grupi Fori za Danas kažu da je kompletna proizvodnja invalidskih pomagala i kolica namenjena izvozu, te da će prvi kontingent tih proizvoda poslovnom partneru, multinacionalnoj kompaniji Invoker, čije je sedište u Švedskoj, biti isporučen do kraja godine. Očekuje se da će godišnji prihod od isporuke pomagala da iznosi oko četrnaest miliona evra.

– Poslovi sa multinacionalnim kompanijama ne dobijaju se nimalo lako. Naprotiv, poslovni aranžmani sklapaju se tek nakon njihove ozbiljne i dugotrajne provere svih vaših potencijala i mogućnosti. Ali, kad se jednom uđe u posao sa takvim kompanijama, onda to može da bude i te kako isplativo, jer „multinacionalke“ obezbeđuju svetska tržišta, što, opet, otvara mogućnost za širenje vaših delatnosti. Tako bi, zahvaljujući saradnji sa Invokerom, firma Fori products ser proizvodni prostor u fabrici u kragujevačkoj Industrijskoj zoni „Servis 2“ u dogledno vreme mogla da poveća sa 2.500 na 5.000 kvadrata, što bi značajno povećalo obima proizvodnje – ističu naši sagovornici.

U firmi Papilon, koja je formalno osnovana još krajem prošle godine, i locirana u pogonima fabrike Fory tekstile ser biće, prema skorašnjim informacijama, angažovano nekoliko desetina radnika sa invaliditetom, koji će raditi u proizvodnji enterijera za automobile. Za razliku od kolega, radnici sa invaliditetom neće imati normirane poslove, kao ni prekovremeni i smenski rad.

Poslovanje širom sveta

Grupa Fori posluje širom sveta, od Slovenije i Austrije, preko Rusije, do Kine i drugih zemalja. NJena kragujevačka fabrika, u kojoj je trenutno zaposleno 438 radnika, ostvaruje godišnji promet od oko 13 miliona evra. Sa fabrikom Fori products ser, koja krajem nedelje počinje sa radom, Grupa će, očekuju u toj kompaniji, u Kragujevcu udvostručiti godišnji promet. Grupa Fori i njena firma Fory tekstile ser u rekonstruisanim pogonima nekadašnje Tapacirnice proizvodi delove za enterijer automobila, i to navlake naslona za glavu i ruke od štofa, skaja i kože za najpoznatije svetske automobilske kompanije (Ford, Folksvagen, Pežo, OPEL, Citroen, BMW …), te plastične pozicije za Gorenje i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari