Mala hidroelektrana Prvonek, na Banjskoj reci u okolini Vranja, počela je sa probnim radom i proizvodnjom električne energije. Tako je, posle više od 20 godina, Elektroprivreda Srbije dobila novu malu hidroelektranu. U EPS je odlučeno da se započne realizacija projekta izgradnje male hidorelektrane Prvonek koja ima dva agregata snage od 110 i 800 kilovata i godišnje će proizvoditi između 2,5 i tri miliona kilovat-časova. U toku probnog rada biće izvršena primopredajna ispitivanja kao i preostali građevinski radovi.

Mala HE Prvonek izgrađena je za manje od godinu dana, a investiciju vrednu 1,55 miliona evra EPS finansira samostalno. Investitorske poslove vodila je Direkcija za strategiju i investicije – Grupa poslova: strategija i investicije u proizvodnji. Izgradnja MHE Prvonek (mašinska zgrada većeg agregata, mašinska zgrada malog agregata sa zatvaračnicom, dovodni cevovod DN800 i odvodni cevovod DN400) počela je sredinom maja. Ugrađene su dve horizontalne „fransis“ turbine, veći agregat snage 800 kilovata i manji, snage 100 kilovata. Do kraja novembra uspešno su završeni svi glavni građevinski radovi i završena je kompletna montaža elektro hidromašinske opreme, kao i probna ispitivanja cevovoda. Upravljanje radom malom hidroelektranom predstavlja deo integralnog upravljanja akumulacijom.

– Mala HE Prvonek poslužiće i kao model za izgradnju budućih malih hidroelektrana na vodoprivrednim objektima, a kao novi hidroenergetski objekat imaće pravo na „fid in“ tarifu – izjavio je Slobodan Mitrović direktor za strategiju i investicije u proizvodnji u Direkciji EPS-a za strategiju i investicije, koja je vodila ovaj posao. Mala HE Prvonek je prvi energetski objekat koji se gradi u skladu sa uredbom Vlade Srbije o utvrđivanju programa ostvarivanja strategije razvoja energetike Srbije do 2015. godine za period od 2007. do 2012. godine, a koja se odnosi na izgradnju novih energetskih postrojenja na postojećim vodoprivrednim objektima.

Ova hidroelektrana nalazi se na brani Prvonek, ključnom objektu budućeg regionalnog vodoprivrednog sistema na jugu Srbije. Brana je visoka 90 metara i njenom izgradnjom formirana je akumulacija zapremine oko 20 miliona kubnih metara. Na projektovanju „Prvoneka“ bio je angažovan Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, dok je tehničku kontrolu glavnog projekta uradio Građevinski fakultet. Isporučilac osnovne opreme (turbina, generator i automatika) je ATB Sever d.o.o iz Subotice, kao nosilac zajedničke ponude, i Andino hidropauer endžiniring Ltd, kao član grupe ponuđača. Izvođač građevinskih radova je Hidrotehnika-Hidroenergetika a.d. a isporučilac ostale opreme je Metalac kompani d.o.o. iz Kuršumlije. Više od jednog veka Elektroprivreda Srbije proizvodi čistu električnu energiju i, shvatajući značaj očuvanja životne sredine, nastavlja da ulaže u obnovljive izvore energije. Osim ulaganja u male hidroelektrane, EPS kontinuirano investira i u modernizaciju velikih hidroenergetskih postrojenja, čime se povećava njihov energetski potencijal i produžava radni vek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari