Ski centar Tornik na Zlatiboru od ove zime biće deo bogate turističke ponude te planine, rečeno je juče na promociji tog projekta u Čajetini, u čiju realizaciju je uloženo 676 miliona dinara.

To je zajednička investicija JP Srbijašume, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Opštine Čajetina.

Šestosedna žičara, prva takve vrste u Srbiji, koja može da preveze 3.000 skijaša tokom jednog časa, duga je 1.650 metara i prelaziće visinsku razliku od 374 metra. Projekat je uradila francuska kompanija Pomagalski S. A., koja je isporučila i opremu.

Najavljujući upotrebu ski centra ove zime, Nebojša Skorić, direktor Srbijašuma, saopštio je da žičara poseduje sve neophodne ateste. On je najavio da će dogodine staze na Torniku biti opremljene plastičnom podlogom, kako bi se mogle koristiti i tokom leta, a otvoren je i tender za nabavku opreme za proizvodnju veštačkog snega, koja bi trebalo da se koristi od naredne sezone.

Prema rečima Gorana Petkovića, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, zaduženog za turizam, izgradnja ovog ski centra je predviđena nacionalnom Strategijom razvoja turizma i Master planom Zlatibora. On je podsetio da je, pored ulaganja u tu investiciju, to ministarstvo iz dela NIP-a za podsticaj razvoju turizma na Zlatiboru, tokom tri poslednje godine, uložilo 88 miliona dinara. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je najavio da će do kraja godine biti raspisan i tender za nabavku opreme potrebne za gradnju ranije najavljene gondole, koja bi turiste trebalo da prevozi od centra Zlatibora do Tornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari