Elektroprivreda Srbije će u utorak, 20. januara, objaviti tender za izgradnju Termoelektrane Kolubara B i novog bloka u Termoelektrani Nikola Tesla B. Vrednost investicije je oko dve milijarde evra, a tender za izbor strateških partnera za izgradnju dva bloka snage od po 350 megavata u TE Kolubara i novog bloka snage 700 megavata u TE Nikola Tesla B, biće objavljen u londonskom Fajnenšel tajmsu – izjavio je juče na konferenciji za novinare Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike.

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević istakao je da će dve nove kompanije, u kojima će država biti suvlasnik, proizvoditi električnu energiju koju će po ugovorenim cenama kupovati Elektroprivreda Srbije.

– Da bi bilo uglja, ne samo za dve nove termoelektrane, veći za postojeće, potrebno je da se godišnja proizvodnja, pre svega u basenu Kolubara, poveća sa 30 na oko 43 miliona tona. Za to su potrebna ulaganja od najmanje 700 miliona evra. Zahvaljujući svim investicijama koje će premašiti 2,7 milijardi evra biće obezbeđen posao za oko 20.000 ljudi. Verujemo da će EPS uskoro dobiti saglasnost i za projekat modernizacije Termoelektrane-toplane Novi Sad i da će se i on realizovati kroz strateško partnerstvo sa stranom kompanijom. Novi elektroenergetski kapaciteti, računajući i novu hidroelektranu na Drini, obezbediće Srbiji energetsku sigurnost – istakao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari