Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Đorđe Mihajilović otvorio je juče radove na izgradnji petog BTO sistema (bager-traka-odlagač) na površinskom kopu Drmno, nedaleko od Kostolca. Ova investicija vredna 65 miliona evra, povećaće proizvodnju uglja u privrednom društvu Termoelektrane i Kopovi Kostolac sa šest na devet miliona tona uglja godišnje.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Đorđe Mihajilović otvorio je juče radove na izgradnji petog BTO sistema (bager-traka-odlagač) na površinskom kopu Drmno, nedaleko od Kostolca. Ova investicija vredna 65 miliona evra, povećaće proizvodnju uglja u privrednom društvu Termoelektrane i Kopovi Kostolac sa šest na devet miliona tona uglja godišnje. Radove izvodi nemačka firma Takrat, a podizvođači su preduzeća Gošamont, Goša FOM, PRIM i Kolubara metal.
– Montaža novog rotornog bagera SRS 2000 omogućiće da kostolački termokapaciteti koriste instalisanu snagu od hiljadu megavat sati, jer će nadoknaditi nedostajuće količine uglja sa ugljenih polja Ćirikovac i Klenovnik koji se lagano gase. Očekuju nas značajne investicije u ugljenom basenu Kolubara, zatim preseljenje naselja Vreoci kao i u korišćenje hidropotencijala reke Drine. Zahvaljujući tim ulaganjima, Elektroprivreda Srbije bi dostigla lidersku poziciju u jugoistočnoj Evropi – naglasio je Mihajilović.
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije, Vladimir Đorđević istakao je da je, iako je nosilac posla nemačka firma, šansa data domaćoj privredi čija će preduzeća kao podizvođači izvesti oko 60 odsto radova. Đorđević je podsetio da je samo pre nekoliko godina ovde proizvodnja uglja bila oko četiri miliona tona, i da su termoelektrane imale brojne probleme u radu, ali da je sada situacija znatno bolja i stabilna. Posle realizacije ovog zahvata planirano je da se krene i sa izgradnjom šestog BTO sistema i proizvodnjom oko 12 miliona tona uglja godišnje, što bi omogućilo izgradnju novih termoenergetskih kapaciteta“, podsetio je Đorđević. Direktor privrednog društva Termoelektrane i Kopovi Kostolac Dragan Živković izrazio je nadu da će izvođači i podizvođači radova ispoštovati planirane rokove i peti BTO sistem pustiti u rad do kraja decembra 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari