Radovanu Gobeljiću, vlasniku fabrike FPM Agromehanika u Boljevcu, na svečanoj sednica Skupštine Opštine Boljevac, jednoglasnom odlukom odbornika, dodeljena je povelja počasnog građanina, zbog doprinosa razvoju tog kraja.

Obrazlažući ovo nepodeljeno priznanje građana, predsednik opštine Nebojša Marjanović podsetio je da se Agromehanika pre privatizacije nalazila u položaju koji se ne razlikuje od sličnih fabrika u zemlji. U nju se četiri decenije nije ulagalo, a posle prodaje 2007. kroz nekoliko ciklusa investicija, Gobeljić je od nje izgradio najmodernije pogone u sektoru poljomehanizacije jugoistočne Evrope. Prema rečima Marjanovića, reč je o jednoj od najboljih privatizacija kroz koju je posao dobilo 250 stručnih radnika koji primaju redovne i natprosečne zarade, dok se više od 70 odsto proizvodnje izvozi u više od 20 zemalja sveta.

– U modernizaciju fabrike do sada je uloženo 9,5 miliona evra a investicioni ciklus trebalo bi da se okonča 2015. kada stiže najsavremenija oprema za termičku obradu, koju će nam isporučiti nemački IPSEN. Ta kompanija, inače, na tržište Srbije poslednji put je ušla 1988. godine. Japanski proizvođači već su nam isporučili savremenu peskaru a očekujemo da proizvodnu liniju kompletira uskoro i najmodernija farbara – kaže za Danas Gobeljić i dodaje da je posebna vrednost fabrike to što se razvoj proizvoda vrši u sopstvenom odeljenju za istraživanje i razvoj, pri čemu se održava bliska saradnja sa fakultetima i institutima za poljoprivredu i mašinstvo, kao i sa renomiranim proizvođačima poljoprivrednih mašina iz Italije, Francuske i Nemačke.

Inače, u ovoj fabrici nedavno je puštena u rad i linija za montažu traktora, u kooperaciji sa indijskom kompanijom Sonalika. Liniju, vrednosti oko milion evra, u rad su pustili izvršni direktor Sonalike Radživ Vahi i direktor Agromehanike Branislav Rajić. Plan Agromehanike je da se do 2017. u pogonima preduzeća proizvodi 1.000 traktora godišnje, koji bi se, osim zemljama u okruženju, prodavali i na tržištima Slovačke, Češke i Ukrajine, a ukupna investicija tada bi dostigla oko 10 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari