Trgovanje na Ljubljanskoj berzi ostvareno prošle sedmice izaziva različite reakcije. Moćan rast iz proteklog meseca malo se smirio jer investitori željno očekuju sveže poslovne informacije. Poslovni rezultati društava biće objavljeni u poslednjoj sedmici februara, a do tada verovatno neće biti bitnijih promena na tržištu.

Trgovanje na Ljubljanskoj berzi ostvareno prošle sedmice izaziva različite reakcije. Moćan rast iz proteklog meseca malo se smirio jer investitori željno očekuju sveže poslovne informacije. Poslovni rezultati društava biće objavljeni u poslednjoj sedmici februara, a do tada verovatno neće biti bitnijih promena na tržištu. Poslovni rezultati će pokazati da li su u vrednosti cene pojedinih društava uključene i tržišne cene društva. Te cene s konkurentskim društvima na razvijenim tržištima svakako nisu niske. Ipak treba uzeti u obzir specifičnosti slovenačkog tržišta kapitala jer se vrednosti i kretanja cena deonica razlikuju od istih na razvijenim međunarodnim tržištima. Jedna od specifičnosti su velika očekivanja konsolidacije vlastitih poduzeća.
U prošlosti su investitori bili bogato nagrađeni po objavama za preuzimanje koje su tim trenucima bile bitno drugačije. Cene deonica bile su relativno niske ako posmatramo potencijal društva, zbog iskazanih prihoda i dobitka. Preuzimatelji su sebi priuštili visoke premije koje su uverile vlasnike da prodaju akcije. Neke kompanije imaju velike mogućnosti za rast i poboljšanje svog poslovanja što bi se s primerenim strateškim partnerom lako moglo ostvariti. Ipak, gledajući na moćan rast vrednosti deonica u prethodnoj godini, premija se smanjila. Svakako se pitanje premije zaustavlja kada se za otkup društva odlučuju menadžeri. Prodaja udela Kapitalske i Odškodninske družbe u pojedninim društvima, gde je samo jednom transakcijom moguće oboriti vrednost deonica, nudi menadžerima priliku za takav način konsolidacije. Vlasništvo menadžera u društvu s manjim udelom je dobrodošla jer su u tom primeru njihovi interesi usklađeni sa željama ostalih vlasnika. To je dugoročno gledano uspešno poslovanje i rast cene deonica, a i interes menadžera na duže staze jeste plaćanje što niže premije društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari